Ostaci asteškog hrama pronađeni u centru Meksiko Sitija

Lifestyle 08. jun 201715:13 > 22:35
Podeli:
Izvor: REUTERS/Henry Romero

Ostaci velikog asteškog hrama i ceremonijalnog igrališta otkrivena su u centru Meksiko Sitija, bacajući novo svetlo na sveta mesta metropole koju su španski osvajači pregazili pre petsto godina, objavili su u četvrtak arheolozi.

Nalazište je otkriveno u sporednoj ulici iza rimokatoličke katedrale iz kolonijalnog doba, blizu trga Zosalo, na mestu nekadašnjeg supermarketa srušenog 2014.

Podzemna iskopavanja pokazala su temelje velikog kružnog hrama posvećenog asteškom bogu vetra Ehekatlu i manji deo ritualnog igrališta, potvrdivši zapise prvih španskih kolonizatora koji su posetili astešku prestonicu Tenočtitlan.

„Zahvaljujući ovakvim otkrićima, možemo saznati pozicije i dimenzije svake strukture opisane u zapisima“, rekao je Diego Prieto, direktor meksičkog antropološkog i istorijskog instituta.

Arheolozi su takođe otkrili ostatke pršljenova 32 muškarca.

„Radilo se o žrtvovanju povezanim s ranom fudbalskom igrom“, dodao je arheolog Raul Barera. 

Izvor : REUTERS/Henry Romero

„Pršljenovi sigurno potiču od žrtava koje su žrtvovane i obezglavljene“, pojasnio je.

Ostaci belih štukatura takođe su vidljivi na hramu podignutom za vreme vladavine asteškog cara Ahuizotla (1486-1502), prethodnika Montezume kojeg je svrgnuo konkvistador Hernan Cortez tokom španskog osvajanja Meksika.  

Meksiko Siti je podignut na ostacima asteške prestonice, pa su moguća nova otkrića, kažu arheolozi.