Mural s likom Mišel Obame: Umetnik optužen za plagijat

Lifestyle 27. apr 201713:01 > 14:57
Podeli:
Izvor: Twitter/@prisonculture

Novi mural sa likom Mišel Obame pojavio se na jednoj zgradi u Čikagu, u četvrti u kojoj je ona živela kao dete i gde je i dalje veoma popularna. Na njemu je bivša prva dama SAD predstavljena kao egipatska kraljica.

Rad umetnika Krisa Devinsa pokrenuo je polemiku, koja u ovom slučaju nema nikakve veze sa politikom.

Kritičari su ga naime optužili za plagijat, jer je gotovo indentičan portret objavljen prošle godine na instagramu Dželile Mesfin, studentkinje Univerziteta iz Roud Ajlenda.

https://www.instagram.com/p/BMZtzm2j1dH/

Mesfin je prvo na svom instagram profilu napisala: „Kako možeš da ukradeš nečije delo i da se praviš da je tvoje?“.

U intervjuu za CNN, Devins je, međutim, objasnio da je sliku pronašao na Pinterestu i da nije znao za rad koji je prethodno objavila Mesfin.

Kako je rekao, želeo je da taj mural posluži kao inspiracija mladim ženama u tom delu Čikaga i mladim ženama širom sveta. Ukupno 12.000 dolara za mural prikupio je pošto je pokrenuo kampanju na internetu.

Mesfin je zatim navela na društvenim mrežama da je stupila sa umetnikom u kontakt kako bi „profesionalno rešili problem“, a Devins je za CNN rekao da je ona „prihvatila njegovu pruženu ruku prijateljstva i saradnje“.

I Mesfin je sama za ovaj rad bila inspirisana fotografijom Kolijer Šor objavljenom u Njujork tajmsu prošle godine, ali ju je uvek potpisivala u svojim postovima na Instagramu, dodaje CNN.