Demantovao naučnike: Rešio da bude kvočka i izlegao piliće

Lifestyle 21. apr 201712:30 > 12:34
Podeli:
Izvor: AFP/Stephane De Sakutin

Iz deset kokošjih jaja koja je francuski umetnik Abraham Poenševal, u sklopu jednog od svojih performansa, tri nedelje zagrevao telesnom temperaturom zatvoren u staklenom terariju pariskog muzeja Pale de Tokio, izlegli su se pilići.

Kad je krajem marta odlučio da postane kokoška, da se umota u ćebe i „sedi“ na jajima, očekivao je da će se pilići izleći za 21 do 26 dana. Nije puno pogrešio u proceni, jer je prvo pile ugledalo svetlost dana u utorak, a ostalih devet u četvrtak, saopštio je portparol pariskog muzeja, dodavši da su ‘pilići’ na putu prema obližnjoj farmi.

Poenševal je od ranije poznat po neobičnim performansima, poput trodnevnog boravka u steni ili dvonedeljnog boravka u prepariranom medvedu, kao i po plovidbi Rajnom u gigantskoj boci.

Naučnici su procenili da Poenševalov zadnji poduhvat neće uspeti, odnosno da će završiti pogubno po embrione jer ljudi imaju nižu telesnu temperaturu od kokoške, međutim on ih je u tome demantovao.

Četrdesetčetvorogodišnji umetnik je pre početka performansa „Jaje“ objasnio da prizor muškarca koji sedi na jajima „u prvi plan stavlja pitanje metamorfoze i polova“.

Treba podsetiti da Poenševal nije direktno sedeo na jajima već na stolici za čije je dno bila pričvršćena posuda s jajima. Bio je prekriven posebno dizajniranim ćebetom kako bi očuvao telesnu toplotu i jeo hranu poput đumbira koja je dodatno zagrevala njegovo telo.

Veliku i malu nuždu obavljao je u drugu posudu smeštenu pod njim i pritom nije ustajao sa stolice. Da bi performans uspeo dnevno je ustajao samo po pola sata što je koristio da bi jeo.

Novinarima je rekao da mu je krajnja ambicija „šetnja po oblacima“ na kojoj radi već pet godina, no zasad za to još uvek nije spreman.