Kenedi u dnevniku: Hitler imao u sebi ono što čini legende

Lifestyle 24. mar 201711:38 > 11:39
Izvor: Tanjug/AP/Sarina Carlos/RR Auction

Dnevnik ubijenog američkog predsednika Džona Kenedija, koji je pisao 1945. godine, tokom putovanja Evropom i iz kojeg se vidi njegova fasciniranost Adolfom Hitlerom, ponuđen je na aukcijsku prodaju.

Kenedi, koji je tada imao 28 godina, napisao je da će se Hitler „uzdići iz mržnje koja ga sada okružuje kao jedna od najznačajnijih osoba koje su ikada živele“, preneo je BBC.

„Imao je u sebi ono od čega su napravljene legende“, napisao je Kenedi leta 1945, pošto je kao novinar posetio Hitlerovo planinsko sklonište u Bavarskoj.

Hitler je, pisao je Kenedi, imao bezgraničnu ambiciju za svoju zemlju i postojala je misterija u vezi s njegovim načinom života i načinom na koji je umro, „koja će živeti i rasti posle njega“.

Istoričari veruju da je to jedini dnevnik koji je Kenedi vodio.

Originalni primerak će 26. aprila u Bostonu prvi put na aukciji ponuditi vlasnica Dirdra Henderson, koja je bila Kenedijeva asistentkinja dok je bio senator. Očekuje se da će biti prodat za oko 200.000 dolara.

Kenedi je dnevnik koji ima 61 stranu, držao kod sebe oko četiri meseca posle Hitlerovog samoubistva.

Henderson je rekla da joj je Kenedi dao dnevnik kako bi se upoznala s njegovim stavovima o spoljnoj politici i nacionalnoj bezbednosti.

U opisu dnevnika za aukciju, Henderson je rekla da je Kenedi kada je govorio o Hitleru kao legendi, mislio na „misteriju koja ga je okruživala, ne na zlo koje je pokazao svetu“.

„Nigde u ovom dnevniku, niti u bilo kojim njegovim spisima, nema nikakvih naznaka simpatije za nacističke zločine ili ciljeve“, napisala je Henderson.

U dnevniku su iskazana i Kenedijeva razmišljanja o izborima u Velikoj Britaniji i premijeru Vinstonu Čerčilu.