Diploma u SAD vam može reći koliko ćete živeti

Lifestyle 23. mar. 201718:13 > 18:16
Podeli:
Izvor: JAAFAR ASHTIYEH/AFP

Belci srednjih godina u SAD nižeg nivoa obrazovanja češće umiru mlađi od drugih osoba u Americi koje su u srednjem dobu, na šta utiču njihove smanjene ekonomske mogućnosti, pokazalo je novo istraživanje dvoje ekonomista Univerziteta Prinston.

Ekonomisti An Kejs i Angus Diton naveli su da je gubitak stabilnih radnih mesta sa srednjim nivoom primanja osoba sa završenom srednjom školom ili nižim obrazovanjem doveo do većih problema za tu grupu ljudi, pa je veća verovatnoća da će oni biti nezaposleni, nevenčani ili lošijeg zdravlja nego osobe sa diplomom fakulteta.

„Ovo je priča o kolapsu bele radničke klase. Tržište rada se u velikoj meri okrenulo protiv njih“, rekao je Diton u jednom intervjuu.

Agencija AP je navela da je takav tok događaja doprineo usponu američkog predsednika Donalda Trampa, koji je dobio široko rasprostranjenu podršku belaca bez univerzitetskog obrazovanja.

Izveštaju Kejs i Ditona, koji je objavio institut Brukings, prethodilo je istraživanje koje su njih dvoje objavili 2015, a u kojem je dokumentovan dramatično povećan broj smrtnih slučajeva među belcima srednjih godina.

Od 1999. zabeležen je veći broj „smrti ili očajanja“ belaca starosti od 45 do 54 godine, što uključuje samoubistva, predoziranje drogom, smrtne slučajeve povezane sa alkoholom, ustanovili su Kejs i Diton u svom ranijem radu.

U dokumentu objavljenom danas, Kejs i Diton su jasnije povezali veći broj smrtnih slučajeva sa promenama na tržištu rada od 1970-ih godina.

Oni su naveli da je manja verovatnoća da će muškarci bez univerzitetskog obazovanja dobiti povišicu posle određenog vremena.

Drugim istraživanjem je utvrđeno da je manja verovatnoća da će Amerikanci sa diplomom srednje škole venčati ili kupiti kuću i da se češće razvode ako se venčaju.

Još nije jasno zbog čega takvi trendovi češće pogađaju belce nego Afroamerikance ili Amerikance hispano porekla, piše AP.