Popeli se uz zaleđene vodopade u kanjonu Tare

Lifestyle 08. feb 201720:34 > 20:35
Izvor: Printscreen/Youtube/ridersDOTme

Dok se većina građana regiona smrzavala na temperaturama ispod nule, petorica alpinista iz Srbije i Crne Gore iskoristili su situaciji i popeli se uz dva zaleđena vodopada u kanjonu Tare.

Nikola Đurić, Dušan Branković, Dušan Starinac, Danilo Pot i Ivan Laković osvojili su prošlog vikenda vodopade iznad sela Dobrilovina u kanjonu Tare, koji su najveći vodopadi u Crnoj Gori koji lede.

Dve rečice iz Zabojskog jezera u tom delu kanjona formiraju vodopade visine oko 150 metara. Desni je nazvan Mali zec, a levi Strast.

„Vanja Pejović i ja smo sredinom decembra posetili Dobrilovinu s namerom da se penjemo uz neki od dva postojeća vodopada. Čekamo ih od 2012. godine, ali nikako da se poklope sve kockice. Na našu žalost, desnom vodopadu je nedostajalo još desetak dana do formiranja, a levi nije bio ni blizu. Malo nas je tešila dugoročna prognoza, ali nagomilano iskustvo sa naglim prodorima toplog vazduha, koji ‘poobara’ sve zaleđene vodopade, upozoravalo je da se ne nadamo previše“, priča Ivan Laković iz Malog alpinističkog kluba iz Podgorice.

„Srđan Lečić i ja smo se vratili posle Nove godine i popeli se uz Malog zeca, ali levi vodopad još nije bio do kraja formiran. Nedostajalo mu je još dosta“, priseća se Laković.

Kaže da disciplina penjanja uz zaleđene vodopade postoji već tridesetak godina, a da se kod nas praktikuje u meri u kojoj to zimske temperature dozvole.

Prilika da se popnu i uz drugi vodopad, nazvan Strast, pružila im se u subotu, kada su ga osvojili, a neki su ponovili i penjanje uz desni vodopad.