Džejmi Oliver zatvara restorane zbog Bregzita

Lifestyle 06. jan. 201714:37 > 15:42
Podeli:
Izvor: AFP/Neilson Barnard

Čuveni britanski kuvar Džejmi Oliver najavio je da će zatvoriti više restorana svog lanca "Džejmiz italijan" (Jamie's Italian) u Velikoj Britaniji, a kao glavni razlog navodi odluku Velike Britanije da istupi iz EU što je dovelo do poskupljenja namirnica za italijanska jela koja priprema.

Biće zatvoreno šest restorana, između ostalog oni u Aberdinu u Škotskoj i u Londonu blizu katedrale Svetog Pavla.

„Svaki vlasnik restorana zna da je na tržištu situacija teška i da su pritisci i neizvesnosti nakon odluke o Bregzitu dodatno otežale situaciju“, objasnio je u saopštenju direktor Džejmiz italijana Sajmon Blagden.

Zatvaranja će ugroziti 120 radnih mesta, što je manje od pet odsto zaposlenih u ovom lancu, naveo je Blagden, koji je obećao da će radnicima ponuditi druga radna mesta u grupi.

Kao razloge za zatvaranje dela restorana, osim poskupljenja sastojaka, navodi se i trošak za obuku zaposlenih i pad posećenosti.

Od odluke Britanaca da istupe iz EU na referendumu 23. juna 2016, britanska valuta funta je osetno izgubila vrednost u odnosu na evro, što je dovelo do rasta cena uvoznih proizvoda.

„Džejmiz italijan“ će nastaviti da se razvija u inostranstvu, sa planom da pokrene 22 nova restorana sa partnerima, navode u ovoj grupi.

Džejmi Oliver sada ima 42 restorana „Džejmiz italijan“ u Velikoj Britaniji, a njegovo ime nosi i 36 restorana u inostranstvu.