Logo za poznatu lizalicu uradio je još poznatiji umetnik

Lifestyle 18. dec 201615:36 > 20:04
Izvor: N1

Već više od pola veka deca širom sveta uživaju u lizalicama, a jedna od najpoznatijih marki je "Čupa čups". Logo za ovo umetničko delo među slatkišima radio je umetnik koji je poznat po ekstravaganciji, neobičnim brkovima i ženi Gali. Pogađate o kome se radi?

Čupa čups je danas sinonim za lizalicu. Na ideju da bombonu stavi na štapić, došao je Erik Barnet, španski biznismen.

Najpre je radio u fabrici džema u Kataloniji, kada je došao na ideju da napravi novu vrstu slatkiša. Rekao je da je na ideju došao kada je video da se jedna žena ljuti na svoje dete kome su prsti bili lepljivi od slatkiša koje je jeo.

„Video sam da slatkiši nisu pravljeni za svog glavnog konzumenta – decu. Deca bi ušla u nevolju zato što su im bili lepljivi prsti od slatkiša. I onda sam nalepio štapić na lizalicu“, preneo je Gardijan Bernetovu izjavu.

STF / AFP

Govorio je i da je uvek tražio da lizalice budu kraj kase, u visini dečijeg pogleda, pošto su opet njima namenjeni, a ne odraslima.

Kako prenosi BBC, 1969. kompanija je predložila poznatom umetniku Salvadoru Daliju da dizajnira novi logo, i rezultat je bio simbol prepoznatljiviji od njegovih tečnih satova. Dali, koji je bio majstor brendiranja, predložio je da znak bude na vrhu lizalice, a ne sa strane. Tako je znak uvek bio vidljiv ceo, nepromenjen zbog okruglog oblika lizalice.