Tinejdžerka iz Japana osvojila sedam najviših vrhova

Lifestyle 07. dec. 201611:15 > 11:19
Podeli:
Izvor: AFP/STR

Devetnaestogodišnjoj Japanki Marin Minamija nedostaje samo da osvoji Severni pol i tako postane najmlađa osoba koja se popela na najviše vrhove na svim kontinentima i stigla na oba pola.

Porodica Marin Minamije, koja je detinjstvo provela u Maleziji, Šangaju i Hongkongu, bila je iznenađena kada se devojka odlučila na ove poduhvate budući da niko u familiji nije imao slična interesovanja.

Marin sada studira političke nauke i ekonomiju u u Tokiju, a strast za osvajanje vrhova otkrila je sa 13 godina, tokom školske ekskurzije.

U to vreme je sa porodicom živela u Hongkongu i išla u školu u kojoj su učenici komunicirali preko fejstajma, čak i za vreme boravka u školi. Jednog dana đaci su otišli na planinarenje i za Marin je to, kako kaže, bilo “osvežnje” – komunicirali su u stvarnom životu, koristeći analogne karte i kompase.

Marin, koja se do tada bavila sportom – plivanjem, jahanjem, odbojkom, prvo je krenula u osvajanje vrhova u Nepalu i na Tibet.

Trenirajući za nove poduhvate, Marin se za godinu i po dana popela na Akonkagvu, Kilimandžaro, masiv Vinson, vrh Košćuško, Elbrus, Everest i Denali.

Ona kaže da joj je nateže bilo penjanje na Elbrus u Rusiji. Iako je vrh na 5.642 metara nadmorske visine trebalo da bude među lakšim poduhvatima, mlada alpinistkinja kaže da je bilo izuzetno teško zbog loših meteorosloških uslova.

Marin, koja će 20 godina napuniti 20. decembra, sledeću ekspediciju planira za april 2017. godine, na Severnom polu.