Deci branimo da zure u ekrane, a sami smo prikovani za njih

Lifestyle 06. dec 201619:38 > 19:39
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Roditelji provode više od devet sati dnevno pred televizorima, kompjuterima i drugim elektronskim uređajima, ali istovremeno sebi daju visoke ocene kao uzori za svoju decu kada je reč o medijskim navikama, pokazuje nova studija koja je danas objavljena.

Prema rezultatima studije roditelju su takođe „vrlo pozitivni“ kada je reč o ulozi tehnologije u životima njihove dece ali su obazrivi prema rizicima koje tehnologija može da predstavlja, kao što je manje spavanja i preterano širenje informacija onlajn.

Studija koja je obavljena na uzorku od 1.786 roditelja u Americi, pokazuje da oni u proseku provode devet sati i 22 minuta pred ekranima, a većina tog vremena, sedam sati i 43 minuta, je kategorisano kao upotreba ličnih medija, dok je oko 90 minuta provedeno pred ekranima na radnom mestu.

Istraživanje su sproveli istražitji neprofitne Komon sens media grupe (Commn Sense Media Group) i Centar za medije i ljudski razvoj na Univerzitetu Nortvestern (Nortwestern). Dve trećine ispitanih roditelja, njih 67 odsto, reklo je da je nadziranje elektronskih uređaja i naloga njihove dece na društvenim mrežama važnije nego da im se pruži privatnost, pokazuje istraživanje.

Direktor grupe Komon sens media, Džejms Stajer rekao je da je za njega bilo zapanjujuće koliko roditelji koristi tehnologiju i koliko je velika razlika između njihovih navika i toga kako sebe vide, i kako vide svoju decu.

„Ipak 78 odsto svih roditelja veruju da su dobri uzori svojoj deci kada je reč o medijima i tehnologiji“, pokazuje studija.

Uprkos određenom zaziranju od tehnologije gotovo svi roditelji, njih 94 odsto veruje da tehnologija pomoaže u školskom radu i obrazovanju dece, a njih 89 odsto veruje da će ona da pripremi njihovu decu za poslove u 21. veku.