Prevrnuli 15 tona smeća zbog izgubljene "slamarice"

Lifestyle 24. nov. 201617:55 > 19:30
Podeli:
Izvor: REUTERS/Thomas Peter

Čuvanje novca u "slamarici" u Srbiji se proredilo, ali mnogi, kada je novac u pitanju, i dalje najviše veruju samima sebi. Da takav stav može biti poguban otkrio je stanovnik Šangaja čijih je 30.000 dolara ušteđevine završilo na deponiji.

Svakog dana na šangajsku deponiju se slije 20.000 tona smeća. Građani i turisti proizvode toliku količinu otpada da je Šangaj primoran da plaća njegovo smeštanje i van teritoroije trećeg, najmnogoljudnijeg grada na svetu. Ali šta se dešava kada jedan od 23 miliona stanovnika shvati da je nešto vredno završilo u đubretu?

„U trenutku prijave, đubre koje je stiglo ovde utovareno je u tri kontejnera. U evidenciji smo otkrili da su dva već baržom poslata dalje, a da je presotali kontejner i dalje na našem doku“, odgovara Tan Bojun, zamenik menadžera deponije Hulin.

I tako je potraga počela. Cilj – stari jastuk u kojem je gospodin Šang sakrio 30.000 američkih dolara. Deset radnika gradske čistoće zasukalo je rukave i sat vremena prevrtalo čak 15 tona đubreta – i slamarica gospodina Šanga je pronađena.

„Jako sam im svima zahvalan. Želeo sam da im dam deo pronađenog novca kako bih izrazio zahvalnost, ali oni nisu želeli da ga uzmu“, rekao je gospodin Šang, vlasnik nestalog novca.

Da li su radnici dobili nagradu komunlanog preduzeća u kojem rade – menadžer nije otkrio.