Alma (11) kao Mocart – čeka premijeru svoje prve opere

Lifestyle 18. nov. 201617:22 > 17:26
Podeli:
Izvor: AP Photo/Ronald Zak

Alma Dojčer je jedanaestogodišnja devojčica, kompozitorka, pijanistkinja i violinistkinja, koja je napisala prvu sonatu pre pet godina, očekuje svetsku premijeru svoje prve opere sledećeg meseca. Agencija AP podseća da je devojčice, koju mnogi porede sa Mocartom, napisala je svoju prvu simfoniju sa osam godina.

Almin jedinstven talenat verovatno može da postane prepreka srećnom detinjstvu, ali njen osmeh posle probe to demantuje. 

„Mislim da je za mene interesantnije da budem Alma, a ne Mocart“, rekla je ona i dodala da je biti poseban za nju „normalno, jer ne zna za ništa drugo“. 

Kada ne živi muziku, čudo od deteta iz Dorkinga u Engleskoj se druži sa svojim vršnjacima na igralištima, vere se po drveću, pliva i uživa u svemu kao i druga deca. 

Alma je nedavnoj na probi „Pepeljuge“ davala instrukcije i pevala fraze jasnim dečijim sopranom, smenjujući klavir i violinu. Sve se činilo lako, ali devojčica u cvetnoj haljini je očigledno bila glavna i „vodila predstavu“.

Svetska premijera opere „Pepeljuga“ održaće se 29. decembra u raskošnoj bečkoj palati Baumgarten.

Izvor : AP Photo/Ronald Zak

„Jedva čekam da sve dođe na svoje mesto. Sanjam kako će sve na kraju izgledati na bini“, navela je mlada kompozitorka.

Njen otac Gaj se našalio da je Alma počela da peva skoro pre nego što je počela da govori. On je takođe govorio o izazovima koje nosi život sa tako izuzetnim detetom. 

„Probudite se ujutru i vaša ćerka vam dođe i kaže da ima najneverovatniju melodiju i moli vas da je čujete. To je neverovatan osećaj“, kazao je on. 

Alma je 2012. godine komponovala kratku operu „Sweeper Of Dreams“ sa kojom je učestvovala na takmičenju Engleske nacionalne opere koja je tražila mlade talente. Malo joj je nedostajalo da stigne do finala.

Mocart je komponovao već sa pet godina, svirajući ocu Leopoldu koji je zapisivao kompozicije. Napisao je više od 600 dela pre nego što je preminuo 1791. godine, kada je imao 35 godina.