Mečka Evka iščeprkala staru bombu, dobila teglu meda

Lifestyle 25. sep 201609:44 > 09:52
Izvor: Wikipedia

Medvedica Evka preplašila je ovog vikenda Zoološki vrt u Poznanju kada je isčeprkala staru bombu iz Drugog svetskog rata i poigravala se njom noseći je u njušci, ali je na molbu ljubazno predala pirotehničarima da je detoniraju.

„Naši medvedi su vanzemaljski inteligentni. Danas je svet spasila Evka koja je našla artiljerijsku granatu iz vremena Drugog svetskog rata. Ljubazno je predala pirotehničarima. Izvinjavamo se za gužvu, taj događaj nismo planirali“, objavio je u subotuuveče Zoo vrt u tom gradu na zapadu Poljske uz fotografiju mečke tragača za bombama.

Čuvari medveda čim su shvatili da Evka nosi u njušci bombu, medvede su zatvorili u 100 metara udaljen objekat gde su njihovi kavezi, pozvali policiju a policija pirotehničare koji su granatu prevezli na pilogon i bezbedno detonirali.

Na svu sreću, nije bilo potrebe da se evakuišu posetioci Zoološkog vrta, pošto je Evka staru zaostalu bombu našla u delu ispusta koji nije dostupan posetiocima, već samo zaposlenim.

Evka je za svoj spasilački tragački poduhvat dobila i nagradu – veliku teglu meda.

Deo Zoološkog vrata gde su medvedi je nekada bio šuma a po celoj Poljskoj i danas se u šumama, a tokom građevinskih radova na ulicama pa čak i pri renoviranju zgrada, povremeno nailazi na zaostale bombe iz Drugog svetskog rata.

Poznanjski je jedini zoovrt u Poljskoj koji ima savremeni azil za medvede koji su spaseni iz cirkusa ili nehumanih uslova u privatnim zverinjacima. U njemu su uz Evku još četiri medveda.