Poslastica na Roštiljijadi: Pljeskavica teška 61 kilogram

Lifestyle 02. sep. 201622:51 > 22:52
Podeli:
Izvor: N1, N.M.

Roštiljdžije Igor Đorđević i Miloš Sentić iz leskovačkog restorana "Pera Ždera" napravili su na Roštiljijadi pljeskavicu od 61 kilograma, prečnika 154 santimetra, debele 3,5 centimetara i time postigli novi rekord u Srbiji.

Dvojica majstora su time oborila sopstveni prošlogodošnji rekord, kada su na istoj gurmanskoj manifestaciji u Leskovcu ispekli pljeskavicu od 59 kilograma.

Đorđeviću koji je menjao pomoćnike, to je deveti rekord u pravljenju „najveće pljeskavice na svetu“.

„Večeras je bilo najteže, posebno pri okretanju pljeskavice. Ipak, poslužila nas je sreća i komisija je priznala rekord“, rekao je Đorđević novinarima.

Predsednik tročlanog žirija Rodoljub Čučković ocenio je da je „bilo kritično“ i da je komisija „jedva priznala rekord“.

„Došlo je do pucanja pljeskavice pri kraju na jednom njenom delu, ali smo odlučili da priznamo rekord jer je pljeskavica ostala cela. Po propozicijama, ona se peče 90 minuta, a oni su je skinuli sedam minuta ranije i zato je došlo do problema“, objasnio je predsednik žirija.

Roštiljdžije su sve vreme muzikom bodrili trubači s bine – orkestri Božidara Nikolića – Donje i Fejata i Nebojše Sejdića, kao i brojni Leskovčanima kojima je kasnije pljeskavica podeljena iseckana na parčiće.

Sutra uveče će na istom mestu tim iz leskovačkog restorana „Koliba“ pokušati da obori večerašnji rekord.

Ovogodišnja Roštiljijada traje do nedelje, 4. septembra.