Nišlijka planinari sa 97 godina

Lifestyle 28. avg 201611:21 > 11:22
Izvor: Pixabay

Učiteljica u penziji i članica Planinarskog društva "Železničar" Jelena Minordi (97) iz Niša nedavno je učestvovala u tradicionalnom usponu planinara na vrh Crnook kraj Bosilegrada, a planira da krajem septembra učestvuje u pohodu na Oštru čuku pored Sokobanje.

Minordijeva ima 97 godina, a planinarenjem se bavi šest decenija tokom kojih je učestovala u više stotina planinarskih akcija – osvojila je Mon Blan, Gran Paradizo i brojne druge vrhove širom Evrope i bivše SFRJ. Pretrčala je i fruškogorski maraton dug 60 kilometara.

„Zavolela sam planinarenje radeći u školi sa izviđačima. Osvežim se kada idem na planinu. Na otvorenom se čovek oseća divno, život mu se produžava, svaki pohod produžava život za godinu dana“, rekla je učiteljica u penziji.

Iako ne baš najboljeg zdravlja, Jelena Minordi koristi svaku priliku da sa sinom Slobodanom (69), fizijatrom u penziji, ode na neku od planina na jugu Srbije.

„Posebno volim Radan planinu, to je jedna tako živa planina i ta voda koja žubori pored vodenica tako očarava i osvežava“, rekla je Minordijeva.

Da bi bila u dobroj kondiciji, ona svakodnevno šeta najmanje jedan sat i poručuje svima da su boravak u prirodi i fizička aktivnost ključ za dugovečan život.

„Mladi treba da se priključe planinarima umesto što sede u kafićima. Družili bi se sa vršnjacima, a uz to bi se i rekreirali i odmarali mozak od svakodnevnih briga i problema“, naglasila je Jelena Minordi.

Ističe da će učestvovati u planinarskim akcijama sve „dok je noge nose“, mada, dodaje, to više nije tako jednostavno.

Prisećajući se prošlih vremena, Minordi podseća da su planinari nekada imali velike popuste za vožnju železnicom i autobusima, tako da su mogli da putuju svuda po svetu gde god bi poželeli.