Olimpijac napravio račun 5.000 dolara jureći pokemone u Riju

Lifestyle 15. avg 201612:07 > 12:10
Podeli:
Izvor: Reuters

Potpuno otkačena jurnjava za Pokemonima zaludela je svet, a histerija nije zaobišla ni Rio de Žaneiro gde se održavaju Olimpijske igre. Tako je japanski gimnastičar i osvajač zlatne medalje u višeboju, Kohei Učimura, napraivio račun za telefon od 4.954 dolara jureći pokemone po plažama i favelama Rija.

Pošto je operateru objasnio da je bio u romingu na Olimpijadi i da je jurio Pokemonu u pauzama, japanski gimnastičar je uspeo da ih ubedi da mu se ukinu ekstra troškovi i naplati „samo“ 30 dolara interneta u romingu po danu.

S druge strane, Iran je postao prva zemlja na svetu koja je svojim građanima zabranila Pokemon Go igricu. Zabrana je opravdana kao „sigurnosna mera protiv američke špijunaže“ uz obrazloženje da se Pokemon serijal protivi „svetim islamskim tradicijama“.

Pošto u ostatku sveta pomama za igricom i dalje traje, ruke trljaju proizvođači litijum-jonskih baterija koji su doživeli pravi mali procvat. Kako otkriva poslednje tržišno istraživanje NPD grupe, globalna prodaja prenosnih baterija je u periodu između 10. i 23. jula porasla za čak 101 odsto.

Istraživanje ne pokušava da prevede taj procenat u konkretnu zaradu, ali neki drugi stručnjaci procenjuju kako je industrija baterija samo zahvaljujući ovoj mobilnoj hit igri u poslednjih mesec dana zaradila preko 200 miliona američkih dolara.