Nova pravila na plažama u Dalmaciji

Lifestyle 12. avg 201612:42 > 12:51
Podeli:
Izvor: REUTERS/Antonio Bronić

Splitsko-dalmatinska županija planira da prva u Hrvatskoj uvede vrlo precizni pravilnik o korišćenju plaža, kako bi se uveo red. Naime, lokalno stanovništvo često je nezadovoljno zbog ležaljki, suncobrana i ostalih plažnih sadržaja koji su im se isprečili na putu ka moru.

Novi pravilnik biće usvojen do kraja ove godine, a turiste će sačekati tek sledeće sezone, potvrdio je županijski sekretar za turizam i pomorstvo Stipe Čogelja.

Tako će od sledeće sezone u Dalmaciji biti zabranjeno ograđivanje plaža i naplaćivanje ulaza, ograničiće se površina koju mogu da zauzimaju ležaljke, najverovatnije na maksimalnih 40 odsto. I ono što je najvažnije – prostor uz samo more biće slobodan i služiće za prolaz i korišćenje kupačima.

„Domaći ljudi će apsolutno imati prednost i pobrinućemo se da ne dođe do ekspanzije komercijalnih sadržaja zbog kojih bi plaže postale nedostupne“, rekao je Čogelja.

U izradi pravilnika u obzir će se uzeti pravilnici o plažama koje već imaju Baške Vode, ali i državni plan upravljanja plažama kojim je određen dosta visok standard za različite kategorije plaža poput porodičnih, gradskih ili takozvanih party-kupališta.