Elektronske cigarete su štetne za ljubimce

Lifestyle 12. jul 201611:07 > 11:17
Podeli:
Izvor: REUTERS/Neil Hall

Nikotin i duvanski dim štetni su kako za ljude, tako i za životinje. Zato sve više ljudi se opredeljuje za “zdraviju varijantu” – elektronske cigarete.

Međutim, u poslednje vreme zabeležen je porast u broju trovanja nikotinom prvenstveno kod pasa, ali i kod mačaka, prenosi portal Njuska.com. Zato je važno da vlasnici umeju da prepoznaju simptome kako bi reagovali na vreme.

Upozorenje za vlasnike pasa

Kako psi imaju izraženo čulo mirisa, njih posebno privlače isparenja i ukusi aromatičnih cigareta, pa se tako dešavaju i nezgode. Ako vam punjenje za cigaretu neprimetno ispadne na pod i pas je se dokopa, može doći do ozbiljnih posledica po zdravlje ljubimca.

U tom slučaju, najveći problem predstavlja sama količina nikotina u bočici, jer jedna patrona sadrži između 6 i 24 mg nikotina.

Na primer, ako pas od 25 kilograma pregrize ili progura samo jednu patronu, znaci trovanja će najverovatnije nastupiti. Međutim, ako mali pas od šest kilograma proguta bočicu, može nastupiti i smrt.

Simptomi trovanja nikotinom kod pasa

Simptomi trovanja nikotinom kod životinja nastupaju između 15 i 60 minuta od unošenja u organizam. Simptomi kod pasa uključuju: povraćanje, dijareju, uzrujanost, ubrzani rad srca i ubrzano disanje, premor, malaksalost, napade, nemogućnost kontrolisanja tela, komu, a čak i prestanak rada srca.

Poseban oprez ukoliko čuvate mačku

Mačke su naročito osetljive na isparenja elektronskih cigareta. Naime, njih posebno privlači propilen glikol, osnovni sastojak isparenja iz e-cigareta. Najčešće nezgode se dešavaju ukoliko mačka, privučena mirisom, liže ili grize elektronsku cigaretu.

Simptomi trovanja nikotinom kod mačaka

Najčešći simptomi trovanja nikotinom kod mačaka su: povraćanje, dijareja, gubitak boje kože, drhtanje, temperatura, gubitak apetita, blede desni i usne, crvenkasto-braon urin.

Sa porastom popularnosti elektronskih cigareta, broj slučajeva trovanja nikotinom kod ljubimaca u Americi i Britaniji se udvostručio u proteklih šest meseci.

Zbog brze apsorpcije nikotina, simptomi su najčeće brzo uočljivi. Ukoliko primetite simptome kod vašeg ljubimca ili bilo kakve promene u ponašanju, obratite se odmah veterinaru koji će životinji pružiti adekvatnu pomoć.

Prevencija

Prevencija je uvek najefikasniji “lek”. Zato je vrlo važno da svoju elektronsku cigaretu i punjenja (kao i ostale nikotinske proizvode) uvek držite na sigurnom i van domašaja ljubimaca i dece.