Upozorenje Uneska Plitvicama zbog gradnje i previše turista

Lifestyle 12. jul 201608:57 > 09:02
Podeli:
Izvor: N1

Pravi znak za uzbunu u nacionalnom parku Plitvička jezera je veliki broj posetilaca. Masovni turizam nemilice troši Plitvice u skoro svakom pogledu. Od ekološkog do urbanističkog. I to toliko troši da je već zabrinut i UNESCO koji bi Plitvice mogao skinuti s liste zaštićene svetske baštine.

Kroz Nacionalni park Plitvice dnevno prolazi preko osam hiljada turista, a na vrhuncu sezone taj će se broj udvostručiti. Zbog boljeg selfija i velikih gužvi, proteklih godina pet turista palo je u provaliju, a prošle godine Slovakinja je i poginula. Skretanje sa staza, hranjenje riba, brčkanje nogu samo su neke od stvari koje turisti vole da probaju. Pitkoj jezerskoj vodi i zaštićenim jezerskim stenama to svakako ne godi, a tek 9 čuvara jedva stiže da nadzire mnogobrojne posetioce.

Područje NP Plitvice proteže se na 300 kvadratnih kilometara, i sav taj prostor je pod zaštitom UNESCO kao svetska prirodna baština. Naravno, mnogi lokalci u tome su znali da prepoznaju priliku za zaradu.

Apartmani niču kao gljive posle kiše, i načelno to ne bi bilo ništa loše, kaže upravnik Plitvica, kad bi postojao održivi plan. No, prostorni plan donesen je mimo brojnih primedbi koje uprava Parka upućuje lokalnim vlastima, jer interes investitora je velik, pa koga još briga za zaštitu prirode.

„Plitvice su suočene sa nizom, zapravo, dva ključna problema – to je prekomerno posećivanje i prekomerna gradnja, na što nas je sad upozorio i UNESCO na svojim zvaničnim stranicama“, izjavio je za RTL Anđelko Novosel, upravnik NP Plitvice.