Kakao umesto kokaina – nova droga na žurkama

Lifestyle 08. jun 201615:52 > 15:53
Podeli:
Izvor: REUTERS/Luc Gnago

Kakao je postao nova droga. Lekari pozoravaju da je ušmrkavanje glavnog sastojka čokolade na plesnim podijumima noćnih klubova postalo pravi hit.

Mladi su počeli da koriste kakao kao zamenu za dogu kako bi se „podigli“ bez kršenja zakona ili unošenja opasnih psihoaktivnih supstanci u organizam. Trend je započeo u Berlinu, gde se na nekim zabavama umesto alkohola služio sirov kakao. Trend se proširio širom Evrope i SAD, gde se na žurkama kakao konzumira u vidu praha, tableta ili pića.

Kakao su nekada koristile i civilizacije poput Maja i Asteka, a u pretkolumbovskoj Americi koristio se kao opijat. Ekstrakt kakaa i danas dovodi u stanje ekstaze – sadrži endorfine, kao i hemikaliju tirozin, koja je preteča dopamina.

Endorfin i dopamin iz kaka prirodni su neurotransmeri, koji stvaraju osećaj uživanja, zbog čega nije čudno da ljudi priznaju da im ušmrkivanje, kako kažu čokolade, popravlja raspoloženje.

Kakao je bogat antioksidansima, poput epikatehina, koji poboljšavaju protok krvi u mozak i mišiće, što „podiže“ ljude i fizički i emocionalno i omogućava im da duže ostanu na nogama na plesnom podijumu.

Naučnici upozoravaju da ušmrkavanje kakaa može biti štetno. Iako još nema konkretnih dokaza u vezi sa štetnošću kakaa konzumiranog na ovaj način, stručnjaci napominju da slanje bilo čega u drugom pravcu, direktno prema mozgu, nije najpametniji potez.