Upozorenje na etiketi: Ne jedite ove sosove često

Lifestyle 15. apr. 201616:41 > 22:39
Podeli:
Izvor: Reuters/ Stefan Wermuth

Mars Food, kompanija koja proizvodi popularne Dolmio sosove, uvela je novu etiketu na kojoj piše da korisnici ne bi smeli često da jedu njihove proizvode.

Proizvođač je na etiketi upozorio kupce da njihova hrana ima mnogo masnoća, soli i šećera i da je ne bi trebalo jesti češće od jednom nedeljno. Ova akcija deo je njihovog petogodišnjeg projekta kojim žele da skrenu pažnju na potrebu zdravije ishrane.

Kompanija planira da smanji količinu soli, šećera i masti u receptima po kojima prave svoje proizvode. Obećali su da će do 2020. godine smanjiti količinu soli za 20 odsto i ograničiti količinu šećera u nekim proizvodima do 2018. godine.

„Zabrinjava broj gojaznih ljudi. Potreban je niz akcija i inicijativa kako bismo promenili ponašanje i okrenuli trend. Želimo da informišemo ljude o tome šta i koliko jedu“, navodi predsednica kompanije Fiona Doson.

Gaham Mekgregor, profesor kardiovaskularne medicine na Univerzitetu kraljica Marija, kaže da u današnjem tempu života mnogi ljudi nemaju vremena da kuvaju, zbog čega je teško unositi manje od preporučenih šest grama soli dnevno.