Butan – zemlja s Ministarstvom sreće

Podeli:
Izvor: Wikipedia / Jean-Marie Hullot

Sreća je u Butanu toliko važna da je pravo na nju istaknuto u Ustavu, postoji Ministarstvo sreće, a građane na popisu obavezno pitaju jesu li srećni.

U popisu sprovedenom 2015. godine, čak 35 odsto stanovnika Butana odgovorilo je da su „veoma srećni“, 47,9 procenata ljudi oseća se „umereno srećno“, a samo 8,8 odsto ispitanih se izjašnjava kao nesrećno.

Ne treba da čudi to što se ovo pitanje postavlja na popisu: sreća je jedan od glavnih prioriteta nacionalne politike u Butanu, zbog čega je čak osnovano Ministarstvo sreće, a kao indikator blagostanja u zemlji koristi se bruto nacionalna sreća, koncept nastao 1972. godine koji je protivteža bruto domaćem proizvodu.

Vlasti Butana smatraju da je jedan od načina da se obezbedi sreća stanovništva, pored jedinstvenog sistema vrednosti, obezbeđivanje dostupnosti prirode građanima. Kako je preneo Hafington post, zelenilo i zdravi ekosistemi neodvojivo su vezani za ljudsko zdravlje, pa su vitalni deo bruto nacionalne sreće u ovoj zemlji.

Iz tog razloga se šume u Butanu ne seku, a građani se trude da zasade što više stabala, a centralni i južni deo zemlje veoma su bogati florom i faunom. Lov skoro svih životinjskih vrsta je u Butanu zabranjen, u skladu s budističkom filozofijom