Današnja hrana deformiše zubiće i vilicu

Lifestyle 02. dec 201510:26 > 10:26
Izvor: Pixabay.com

Veliki broj mališana danas ima nepravilnosti u zubnom nizu i nepravilne položaje vilica. Specijalista ortopedije vilica Nataša Mratinković objasnila je u Novom danu da je razlog tome nasledna komponenta, ali i način ishrane.

Kako je navela, određene anomalije se nasleđuju, ali postoje načini da se to sve ispravi u određenim uzrastima. Ističe da je danas ishrana drugačija od nekadašnje, da je hrana mekša, što dovodi do nepravilnog položaja vilice. Žvakanje stimuliše razvoj vilice, a deca su, kako dodaje, malo lenja da žvaću.

Mnoge nepravilnosti je moguće ispraviti, a važna je odgovornost roditelja. Pregled treba da se vrši sa šest, sedam godina,  da se vidi da li postoji anomalija, da li je potrebna proteza ili neki od aparata, kaže zubarka.

S fiksnom protezom kreće se kasnije, kad dođe do smene svih zuba, otprilike posle 13. godine, dodaje ona.

Pre toga, u zavisnosti od nepravilnosti, deci se mogu dati miofunkcionalni aparati, napravljeni od silikona. Menjaju se po  fazama, prilagođeni su za različite uzraste, i kako prenosi dr Mratinković, nose se celu noć i sat, dva preko dana, kako bi se postigli maksimalni efekti.

Kod mobilnih aparata lakše je održavati higijenu, kod fiksnih je malo veći problem, navodi dr Mratinković. Ističe da je moguće popravljati zube i kad se nosi fiksni aparat.

Za blaže anomalije, dovoljno je nositi fiksni aparat godinu, godinu i po, navodi ona.

Govoreći o higijeni usta i zuba, doktorka je istakla da se sa tim mora krenuti čim niknu prvi zubi. Jedan od načina čišćenja, kako prenosi, može da bude gaza, koja se obmota oko prsta, natopljena samo vodom.

Time se, kako dodaje, kod dece stiče navika da se sa ustima nešto radi posle jela.

Savetuje paste sa fluorom

Iako u svetu postoje protivurečna stanovišta, zubarka savetuje paste sa fluorom, jer on štiti od karijesa, koji je dosta zastupljen kod stanovnika naše zemlje, naročito kad se uporedimo sa drugim državama Evrope.

Poziva roditelje da ne zanemaruju karijes kod svojih mališana, i da ih odmah dovode na popravku zuba, iako su u pitanju mlečni. To je važno, kako je navela, kako se ne bi izgubio prostor u vilici za stalan zub, koji na tom mestu treba da nikne.

Ona dodaje da je praksa da se koristi lokalna anestezija, a da su roditelji ti koji deci naprave paniku, i da mališani vrlo često, kad im se objasni da nešto neće boleti, prihvataju intervenciju i bez nje.

Upitana kakva je situacija u našoj zemlji kad je u pitanju higijena usta, kaže da je malo bolja nego ranijih godina – i da se više koriste konci i interdentalne četkice.

Poslušajte savete doktorke: