"Perverzna biblija" uskoro na aukciji

Lifestyle 03. nov 201522:50 > 22:52
Izvor: AFP/Rodrigo Buendia

Englesko izdanje Biblije iz XVII veka nazvano "pervezna Biblija" ili "Biblija za grešnike", zbog grube tipografske greške, naćiće se uskoro na aukciji.

Neobično izdanje svetog pisma, u kom se čitalac podstiče da počini preljubu umesto da se od nje uzdržava, procenjeno je na 14.000 do 21.000 evra.

Godine 1763, tokom štampe, usled tipografske greške, sedma zapovest je preinačena tako da je glasila „čini preljubu“ umesto „ne čini preljubu“. „Perverznu Bibliju“ objavio je Robert Barker, štampar engleskog dvora. Greška nije odmah uočena, već godinu danas kasnije, a Barkera je koštala karijere.

Kažnjen sa 300 funti, što je tada bila astronomska suma, i oduzimanjem licence za rad, Barker je do guše zadužen završio u zatvoru gde je i umro 1645.

Tokom narednih vekova uništeni su gotovo svi od 1.000 odštampanih primeraka sa pomenutom greškom. Jedino je 10 kopija ove Biblije spašeno od lomače, od kojih će se jedna 11. novembra naći na aukciji kuće Bonams u Londonu.

Dva primerka ove „sramne“ knjige izložena su u biblioteci Univerziteta u Kembridžu, a jedan u Javnoj biblioteci Njujorka.