Mesto bola govori o kojem tipu glavobolje je reč

Lifestyle 21. okt. 201514:19 > 21:02
Podeli:
Izvor: MorgueFile

Ponekad je teško dokučiti zašto je došlo do glavobolje i zašto baš na određenom mestu. U zavisnosti od toga gde i kako se pojavljuje, može se raditi o ozbiljnom zdravstvenom problemu. Munjevita glavobolja se pojavljuje kao "iz vedra neba", a maksimalni intenzitet postiže u nekoliko sekundi.

To može biti pokazatelj niza zdravstvenih problema, uključujući i krvarenje zbog pucanja krvnih sudova u mozgu što je opasno po život. Pojavljuje li se glavobolja rano ujutro to svakako treba proveriti kod lekara jer može pokazivati kako se radi o tumoru na mozgu, apneji, vrlo visokom krvnom pritisku…

Takođe, po savet lekara treba otići i ako se uz glavobolju javljaju promene vida, varenja ili raspoloženja te pojavljuje napetost u vratu ili razdražljivost, ili ako se bol pojavi nakon udarca u glavu, prenosi 24sata.

Glavobolje se razlikuju i po mestu bola, a ovo su najčešće:

1. Javlja se u jednoj polovini glave

Radi se o migreni koja nije opasna glavobolja, ali je jako naporna za one koji pate od nje jer može trajati do 72 sata. Prepoznaćete ju po pulsirajućoj boli umerenog do jakog intenziteta, a uz to se ponekad pojavljuje mučnina te preosetljivost na buku i svetlo. Važno je uzeti tabletu protiv bolova odmah nakon pojave prvih simptoma i mirovati u mračnoj i tihoj sobi.

2. Kao da glavu netko steže obručem

Radi se o tenzijskoj glavobolji koja nastaje postepeno do srednjeg intenziteta bola, a u glavi je osećaj kao da je netko steže obručem. Najčešće se pojavljuje zbog stresa i dobro je malo odspavati.

Izvor : Diply

3. Bol na jednoj strani lica, natečen kapak…

Radi se o tzv. Klaster-glavobolji koja je jaka i traje u ciklusima od dve nedelje do mesec dana. Javlja se u određeno doba godine, a između dva napada mogu proći i godine. U vreme trajanja bol se javlja svaki čak i svakog dana i to u isto doba dana ili noći i traju, otprilike, između pola sata i tri sata. Oni koji pate od ovog oblika primetili su da im je bolje dok se kreću, za razliku od onih s migrenom moraju mirovati. Bol se javlja s jedne strane glave i obično se na toj strani lica začepi nozdrva ili iz nje curi, kapak natekne, oko je crveno, lice i čelo se znoji. Ovaj oblik pet puta je češći kod muškaraca, piše Vaše zdravlje.

4. Bol u čelu 

U ovom slučaju radi se o glavobolji uzrokovanoj upalom sinusa. Bol se može osetiti i na jagodicama. Pomoći će inhalacija i tuširanje toplom vodom (zbog pare koja se udiše).

5. Na zadnjem delu glave (kod vrata) i na temenu

Ova vrsta glavobolje javlja se zbog problema u kičmi i vratu, na primer, može se pojaviti kod dugog sedenja. Protegnite se malo, udahnite svež vazduh.

6. Bol na slepoočnicama

Pojavljuje se ako neko ima poremećaj čeljusnog zgloba i vodi tenzijskoj glavobolji. Osim bola u slepoočnicama javljaju se i bolovi uha, lica, poteškoće kod otvaranja i zatvaranja usta, a čije se i „klik“ kad se čeljust pomiče. Dobro je posetiti lekara.