Zvuci saksofona i baletske piruete: Kristina i Ana uz Mozzart osvajaju svet

Kultura 25. avg 202208:15 > 08:20
Kristina Vasić
Izvor: Promo/Mozzart

Oni plene svojim uspehom, znanjem osvajaju planetu, sportskim uspesima ruše svetske prepreke, muzičkim talentima probijaju barijere i stvaraju novi svet – oni su Mozzart talenti kojima ova kompanija pomaže da ostvare svoje snove. Sjajan drim tim mladih Mozzartovih genijalaca od nedavno je pojačan umetničkim duom, saksofonistkinjom Kristinom Vasić i balerinom Anom Jončić, koje uz podršku Mozzarta usavršavaju svoje talente.

Kristina je sa samo četiri godine imala svoj prvi nastup na novogodišnjem koncertu, a sa pet i po upisala je prvi razred saksofona u koji inače deca polaze sa jedanaest! U svoj dnevnik uspeha zabeležila je i nastup sa čuvenim Plasidom Domingom kojem je bila pratnja na koncertu u Beogradu prošle godine.

„Saksofon sam izabrala zato što je lep instrument, prvi put kada sam ga ugledala on je zasijao u mojim očima iako je taj saksofon bio star i rđav. Oduševio me je zvuk, vremenom sam zavolela da sviram džez muziku, ali i klasičnu muziku jer iz nje može puno da se nauči. Trenutno, najviše volim da izvodim komad koji se zove „Suite Hellenique“ (Helenska svita) zato što je to klasična kompozicija koja u sebi sadrži i džez, ujedno je i veoma muzikalna”, sa osmehom na licu objašnjava Kristina koja do sada broji pregršt prvih i laureat nagrada sa maksimalnih osvojenih 100 poena sa republičkih i međunarodnih takmičenja u zemlji i inostranstvu.

Ana Jončić
Promo/Mozzart

Isti uspeh beleži i Ana koja je sa osam godina upisala profesionalnu baletsku školu koju danas uporedo završava sa srednjom. Svoj talenat pokazala je na Međunarodnom baletskom takmičenju u Kelnu, na gala koncertima Nacionalne fondacije za igru u Komu, Milanu i Solunu. Svake godine, na završnim ispitima dobija najviše ocene domaćih i inostranih pedagoga.

“Moji vršnjaci smatraju da je balet neka vrsta hobija, ali za mene su kostimi i čari koje scena donosi sa sobom vrhunac umetnosti. Balet mi je dao priliku da steknem brojne prijatelje, izgradim karkater i disciplinu kao i da dosta putujem” priča Ana za koju balet predstavlja ljubav i za koji se nada da će joj jednog dana postati i profesionalno zanimanje.

Na listi talenata koje podržava kompanija Mozzart su i studenti Veselin Manojlović koji je upisao doktorske studije na Oksfordu, gde proučava matematičko modelovanje evolucije tumora i rizika za obolevanje od raka kao i Matija Glišić student prestižnog francuskog koledža „Ecole Polytechnique”, balerina Teodora Vujkov uz pomoć Mozzarta je otišla na master studije u Lisabon, mladi sedmogodišnji kompozitor Andrej Stojanović dobio je sredstva za kupovinu klavira. Pomoć je stigla i za karatistkinju Emiliju Antanasković juniorsku šampionku sveta, stonoteniserku Hanu Vargu, violinistkinju Sofiju Glavičić. Osim podrške njima, kompanija je nedavno pomogla i šest mladih startap timova u okviru projekta Univerzum čije ideje su uz pomoć kompanije Mozzart ugledale svetlost dana i lansirane direktno u poslovni svet.