Zlatni medved za rumunski film „Bad Luck Banging or Loony Porn“

Kultura 05. mar. 202115:32
Podeli:

Film "Bad Luck Banging or Loony Porn" rumunskog reditelja Rada Žude osvojio je Zlatnog medveda, glavnu nagradu ovogodišnjeg onlajn izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu (Berlinale), javile su agencije.

„Zlatni medved ide filmu koji poseduje retka i osnovna svojstva trajnog umetničkog dela. Ovaj film snima stvarni sadržaj, jezgro, duh i telo, poglede na svet i golo meso vremena u kojem se nalazimo“, saopštio je žiri festivala.

Film „Bad Luck Banging or Loony Porn“ opisuje probleme srednjoškolske profesorke koja se sukobljava s kontroverzama modernog društva nakon što se na internetu pojavi privatni porno film u kojem se ona pojavljuje sa svojim suprugom, prenele su agencije.

Nagradu Gran pri žirija dobilo je ostvarenje „Wheel of Fortune and Fantasy“ japanskog reditelja Rijusuke Hamagučija.

Za najboljeg reditelja proglašen je mađarski autor Denes Nađ za ostvarenje „Natural Light“, dok je za najbolji scenario nagrada pripala Južnokorejcu Hong Sangsoo za „Introduction“.

Priznanje za najbolju glavnu ulogu pripalo je nemačkoj glumici Maren Egert za film Marije Šreder „I’m Your Man“.

Za onlajn izdanje 71. Berlinala za glavne nagrade se takmičilo 15 filmova. Dvanaest je snimljeno u potpunosti ili delom tokom epidemije korona virusa.

Ovogodišnje izdanje festivala održava se u dva dela.

Od 1. do 5. marta bilo je onlajn takmičenje i dodela nagrada, dok će projekcije filmova za javnost biti omogućene od 9. do 20. juna. Planirano je da neke projekcije budu na otvorenom.

Žiri ovogodišnjeg festivala čini šest ranijih dobitnika glavne nagrade – Zlatnog medveda. Članovi žirija, koji ove godine neće imati predsednika, pozvani u Berlin da pogledaju filmove odabrane u glavnom takmičarskom delu.

Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. a od 1978. godine redovno se održava svake godine i to u februaru.

Zlatnog medveda je prošle godine dobio film „There is no Evil“ Muhameda Rasulofa.

Komentari

Vaš komentar