„Zemlji nomada“ i „Rocks“ najviše nominacija za nagradu BAFTA

Kultura 09. mar. 202118:10 > 18:401 komentar
Podeli:
Izvor: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP

Američka drama o posledicama recesije "Zemlja nomada" i britanska priča o odrastanju "Rocks" dobili su najviše nominacija za nagradu BAFTA, koju dodeljuje Britanska akademija filmske i televizijske umetnosti - čak po sedam.

Porodična drama „The Father“, priča iz Holivuda „Mank“, film inspiriran pokretom #MeToo „Promising Young Woman“ i film na korejskom „Minari“ slede s po šest nominacija.

„Nomadland“ kineske rediteljke Kloi Žao, koji je već nagradjen Zlatnim globusom, nominovan je u kategoriji za najbolji film.

U toj kategoriji je nominovan i „The Father“ sa Entonijem Hopkinsom (Anthony) u glavnoj ulozi starca koji tone u demenciju.

Film „Rocks“ britanske rediteljke Sare Gavron (Sarah) nominovan je izmedju ostalog za najbolju žensku sporednu ulogu.

Filmovi „Mank“, „Minari“, „The Father“ i „Promising Young Woman“ dobili su po šest nominacija.

U kategoriji naboljeg stranog filma nominovan je francuski „Les Miserables“ (Jadnici) Ladža Lija (Ladj Ly), priča o policijskoj brljotini u jednoj osetljivoj četvrti na periferiji Pariza.

U kategoriji najboljeg reditelja nominovane su četiri žene – Jasmila Žbanić, Kloe Džao, Šenon Marfi i Sara Gavron.

Nagrade BAFTA, kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA) i Zlatni globus, često su pouzdani pokazatelji ko bi mogao da osvoji prestižnog američkog Oskara koji će ove godine biti dodeljen 25. aprila u Los Anđelesu.

Nagrade BAFTA biće uručene 11. aprila na svečanosti bez publike zbog epidemije korona virusa.

Komentari

Vaš komentar