Nagrada za „Kelte“ Milice Tomović na Vijenalu

Kultura 01. nov 202113:59 > 21:12 0 komentara
Promo

U Beču je završeno ovogodišnje izdanje Filmskog festivala Vijenale, pokrenutog još davne 1960. godine. Dodeljeno je pet nagrada i priznanja, a među nagrađenima je i srpski film „Kelti“ Milice Tomović, koji je ovenčan nagradom žirija čitalaca bečkog lista „Štandard“.

Filmski centar Srbije podržao je nastanak tog, već višestruko nagrađivanog ostvarenja, koje u isti mah predstavlja i debi Milice Tomović na planu režije igranog filma dugog metra.

Ovu nagradu dobija film koji nema austrijskog distributera i čije onda prikazivanje po bioskopima Austrije žiri posebno preporučuje. Ukoliko film pronađe distributera, „Štandard“će to podržati besplatnim reklamnim prostorom na svojim stranicama, navodi FCS.

Kada je o dugometražnim ostvarenjima reč, na ovom izdanju prikazana su još dva srpska filma – Pejzaži otpora Marte Popivode i Rampart Marka Grbe Singha. Prikazani su i brojni zapaženi festivalski hitovi iz ove godine, kao što su: The Power of the Dog Džejn Kempion, Zeros and Ones Ejbela Ferare, Happening Odri Divan, The Card Counter Pola Šrejdera, The French Exit Ejzezela Džejkobsa, Benedetta Pola Ferhovena, Cow Andree Arnold, Spencer Pabla Laraina, Francuska Brune Dimona, Red Rocket Šona Bejkera, Babi Yar. Context Sergeja Loznice, Everything Went Fine Fransoe Ozona, The Souvenir II Džoane Hog, House Arrest Alekseja Germana mlađeg…

„Kelti“ u prvoj polovini juna ove godine osvojili nagradu za najbolji dugometražni film u međunarodnom takmičarskom programu pedesetog izdanje Međunarodnog filmskog festivala „Molodist“ u Kijevu, kao i nagradu žirija kritike FIPRESCI istom prilikom, a tu je i nagrada Srce Sarajeva za Milicu Tomović za režiju. Svetsku premijeru ovaj film je imao zimus u „Panorama“, zvaničnom programu Berlinskog filmskog festivala.

Kelte je režirala Milica Tomović, koja je, uz Tanju Šljivar, i autorka scenarija. Producent filma je Vladimir Vasiljević, a izvršna producentkinja Jelena Radenković. Pomoćnica režije je Maša Nešković, direktor fotografije Dalibor Tonković. Film je montirala Jelena Maksimović, a za dizajn zvuka se postarao Jakov Munižaba. Scenografkinja je Marija Mitrić, kostimografkinja Maja Mirković, dok je za šminku/masku zadužena Marija Kovačević Jovanović. Uloge u „Keltima“ tumače: Dubravka Kovjanić, Stefan Trifunović, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Jelena Đokić, Slaven Došlo, Nada Šargin, Jovana Gavrilović, Olga Odanović, Jovan Belobrković… Film je nastao u produkciji kompanije EED Productions iz Beograda, dok je koproducent kuća Film Danas.

Na sajtu Berlinskog festivala, zaplet „Kelti“ je pojašnjen sledećim rečima: „Beograd, 1993. godine. Srbija je u ratu, ljudi pate zbog sankcija i inflacije, ali se svi trude da pomognu koliko mogu. Majka Marijana drži porodicu na okupu, dok njen suprug živne samo u prisustvu ćerkice Minje koja mu ulepšava tmurnu svakodnevnicu… Minja slavi osmi rođendan. Umesto da na poklon dobije koker španijela, tu je komšijin tronogi pas da se sa njim igra, a torta je napravljena od margarina umesto od putera. U dnevnoj sobi, Minja i njeni školski drugovi se zabavljaju obučeni u Nindža kornjače, dok se za to vreme odrasli okupljaju u kuhinji… Pijano veče puno duvanskog dima, koketiranja i alkohola uzima svoj danak. Film „Kelti“ nudi intiman i iskren uvid u život jedne porodice u kojoj se sudaraju politički identiteti i zapleteni odnosi koji uzrokuju sukobe.“

O ovom svom filmu Milica Tomović je rekla da su „Kelti“ porodična drama sa elementima komedije, pisana sa željom da se stvori zabavan, lud, nostalgičan i emotivan film za koji će publika poželeti da se nikada ne završi. „To je film o nestanku jedne zemlje i gubitku identiteta koji su prikazani kroz tri različite generacije unutar jedne porodice i njihove svakodnevne rutine, a tokom priprema rođendanske zabave za najmlađu kćerku. Zamisao je bila da se se istovremeno pozabavim i svojim detinjstvom i svojim životom odrasle osobe i da, pružajući tačku gledišta osmogodišnjakinje na taj period, sebi obezbedim priliku da, sada kada sam i sama u tim njihovim godinama, u potpunosti razumem ono kroz šta su moji roditelji prolazili tada.“

Milica Tomović je režirala segment „Diplomiranje“ u sklopu omnibusa „Oktobar“ (2011), kao i neke od epizoda hvaljene i popularne televizijske serije Jutro će promeniti sve. Međutim, najprepoznatljivija je kao rediteljka i na međunarodnom planu zapaženog igranog filma „Tranzicija“ (2016), koji je prikazan na festivalima u Torontu, Lokarnu, Kotbusu i na Kipru, a koji je ovenčan glavnim nagradama u svojoj kategoriji na Martovskom festivalu, Festivalu autorskog filma i Sarajevskom filmskom festivalu („Srce Sarajeva“), te na festivalu NDU u Libanu. „Kelti“ su njen prvenac na planu celovečernjeg igranog filma.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!