Završen Nacrt zakona o muzejskoj delatnosti

Kultura 14. jan. 202115:372 komentara
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Muzejska delatnost u Srbiji mogla bi u dogledno vreme da prvi put dobije poseban zakon, čiji je nacrt završen i spreman za javnu raspravu.

Radna grupa za izradu Nacrta zakona o muzejskoj delatnosti završila je rad na tom aktu kojim bi bio uređen sistem zaštite i korišćenja muzejske građe. To je prvi put da se oblast muzejske delatnosti definiše specijalizovanim zakonom, budući da je do sada uređivana Zakonom o kulturnim dobrima iz 1994. godine, koji po karakteru i opštem propisu uređuje opšta, zajednička pitanja zaštite kulturnih dobara, piše Seecult.

Javna rasprava o Nacrtu zakona o muzejskoj delatnosti, predviđena u formi okruglog stola, počeće 18. januara u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, uz poštovanje epidemioloških mera. Nakon Novog Sada, javna rasprava biće održana 25. januara u Oficirskom domu Nišu, te 29. januara u Domu Narodne skupštine u Beogradu, najavilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Cilj zakona, kako je navedeno, jeste sistemsko unapređenje muzejske oblasti kroz jačanje ustanova i približavanje evropskoj praksi uvođenjem najsavremenijih muzeoloških standarda, od propisanih uslova za osnivanje, čuvanja, proučavanje, zaštitu i predstavljanje baštine. Uspostavljanjem kvalitetne i stabilne muzejske mreže Srbije, povezivanjem institucija i podsticanjem edukacije muzejskih stručnjaka, biće stvoreni uslovi za unapređenje čitave muzejske struke u Srbiji, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo kulture i informisanja će po okončanju javne rasprave, koja će biti otvorena do 4. februara, analizirati sve primedbe, predloge i sugestije učesnika.

Komentari

Vaš komentar