Završen FEST, „Oazi“ Ivana Ikića nagrada za najbolji film

Kultura 16. maj 202120:41 > 22:21
Podeli:
Izvor: TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Nagrada za najbolji film iz glavnog takmičarskog programa ovogodišnjeg FEST-a pripala je "Oazi" Ivana Ikića. Dodelom nagrada i projekcijom filma "Kreka: Lovac na snove" o slavnom scenografu Miljenu Krakoviću Kreki večeras je u Kombank dvorani završen 49. Fest.

POVEZANE VESTI

Žiri Glavnog takmičarskog programa dodelio je nagradu „Beogradski pobednik“ za najbolji film ostvarenju „Oaza“ Ivana Ikića. Filmu „Oaza“ pripala je i nagrada kritičara „Nebojša Đukelić“.

Glavni žiri, koji su činili čine glumac Igor Đorđević, reditelj Dane Komljen, reditelj i scenarista Zaharijas Mavroidis, glumica Dubravka Kovjanić, i rediteljka Ines Tanović, dodelio je nagradu ostvarenju „Oaza“ Ivana Ikića, „za jedinstveno i emotivno iskustvo koje snagu filma pronalazi u dalekosežnoj i ogoljenoj empatiji“.

Ovaj film donosi priču o ljubavnom trouglu između dve devojke i mladića u Domu za mlade sa posebnim potrebama u Sremčici, a glavne uloge tumače upravo korisnici te institucije. Svetsku premijeru imao je na Venecijanskom festivalu, gde je, u okviru programa „Dani autora“, nagrađen priznanjem za Najbolji evropski film. Nakon toga, prikazan je na još nekoliko međunarodnih festivala gde je dobio više nagrada, uključujući i onu za najbolje ostvarenje na Zagreb Film Festivalu.

U filmu „Oaza“ glume neprofesionalni glumci Marijana Novakov, Tijana Marković i Valentino Zenuni, štićenici iz doma za decu i mlade sa posebnim potrebama, uz poznate glumce Gorana Bogdana i Marušu Majer.

„Nismo razmišljali o ovom trenutku, da bi mogao da se desi. Sa ove iste bine smo se klanjali pre neku noć, zajedno sa našim glumcima iz Doma u Sremčici. Pozdravljam ih još jednom. Oni večeras nisu sa nama, ali će biti jako srećni zbog ovoga“, rekao je povodom osvajanja ovog prestižnog priznanja, reditelj Ivan Ikić.

Izvor : FEST / Promo

Žiri nagrade filmskih kritičara „Nebojša Đukelić“ činili su Vlastimir Sudar, Miroljub Stojanović i Daniel Rafaelić. „U sećanje na jednu od najvažnijih figura u promociji filma kao kulture na ovim prostorima, Nebojšu Đukelića, o kojem je žiri sa velikim poštovanjem i uvažavanjem razmišljao dok je pokušavao da nađe odgovarajuće parametre da oceni filmove u izuzetnoj konkurenciji, akcenat smo stavili na inovaciju i originalnost, i u filmskom govoru i u izboru tehnike. Vodeći se pristupom da treba nagraditi proširenje prostora savremene filmske umetnosti, žiri je doneo jednoglasnu odluku da nagradi vrlo smeo i vešto realizovan i jedan od najautentičnijih filmova u proteklih nekoliko godina“, naveo je žiri te nagrade.

Roleru nagrada za najbolju režiju, najbolji scenario za film „Tamna bajka“

Nagrada za najbolju režiju na ovogodišnjem FEST-u pripala je Oskaru Roleru za film „Enfant Terrible“. U obrazloženju žirija stoji da je ovo ostvarenje „izvanredan i inventivan rediteljski prikaz koji nas vodi kroz stvaralaštvo Rajnera Vernera Fasbindera, brišući granice između života i filma“.

„Beogradskog pobednika“ za najbolji scenario dobili su Italijani Damijano Dinoćenco i Fabio Dinoćenco za film „Tamna Bajka“, koji su zajednički i režirali. Žiri je nagradio njihovo delo za „kohezivnu sintezu pripovedanja u ansamblu, njegov upečatljiv prikaz italijanskog predgrađa i dirljiv komentar stvarne prirode dramaturgije“.

Scenaristički duo obratio se publici putem video snimka. „Ova nagrada je poput velikog zagrljaja od prijatelja. Napisali smo ovaj scenario kada smo imali 19 godina, i on je za nas poput odlaska u slatku, nežnu i poetičnu prošlost. Zbog kovida nismo sa vama, ali montiramo naš treći film koji nameravamo da predstavimo u vašoj prelepoj zemlji. Osetili smo povezanost sa vašim magičnim gradom: Beograd je deo naše duše. Nikad ga nismo posetili, ali prepoznali smo dosta sličnosti sa našom istorijom, i nadamo se da ćemo se dogodine videti uživo“, naveli su.

Nagrade za Nikolu Đurička i Lanu Barić

Najbolju mušku ulogu, po mišljenju žirija, odigrao Nikola Ðuričko u filmu „Živ čovek“, reditelja Olega Novkovića i scenaristkinje Milene Marković. Žiri je njegovu kreaciju ocenio kao „jedinstveni glumački izraz kojim nas vodi kroz katarzu glavnog lika koristeći ceo glumački habitus: od suptilnih sredstava pa sve do unutrašnjih tektonskih promena – smrti i njene pobede“.

Nikola Đuričko se zahvalio FEST-u „što postoji i što je opstao“, žiriju, i ekipi filma „Živ čovek“. „Najviše hvala mojim dragim kolegama, koje igraju sa mnom u filmu. Bez njihove igre ne bi bilo ni ove nagrade“, zaključio je glumac.

Izvor : TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

Priznanje za najbolju žensku ulogu pripalo je Lani Barić, scenaristkinji i glavnoj glumici u filmu „Tereza37“, reditelja Danila Šerbedžije. Nagradu je dobila, kako je naveo žiri, „za hrabru, temeljnu kreaciju žene u potrazi za slobodom“.

„Dobili smo jako puno nagrada za ovaj film, ali ja nisam dobila za glumicu, tako da sam presretna“, zahvalila je Lana Barić FEST-u na nagradi. „Znam da su vremena jako teška i da nije bilo lako organizovati festival uživo. Svaka vam čast i hvala što gledamo filmove uživo, u bioskopu“, dodala je.

Izvor : Tanjug / Tara Radovanović

 

Najbolji debitantski film u Glavnom takmičarskom programu prema odluci žirija je film „Potencijalni kandidat“ Erdžana Kesala. Nagrada mu je pripala „za precizan, živopisan i britak prikaz glavnog lika, njegovog miljea i savremene političke korumpiranosti“.

Erdžan Kesal je u video poruci govorio o svojoj povezanosti sa Srbijom. „Dobiti nagradu za prvi film, na ovako prestižnom festivalu daje nam odgovornost i želju da pravimo još bolje filmove. Srbija i Beograd imaju veoma posebno mesto u mom ličnom životu. Prva ozbiljna knjiga koju mi je otac kupio, bila je Na Drini ćuprija Ive Andrića. Mnogo godina kasnije, kada sam 2010. posetio Kustendorf, Emir mi je poklonio istu knjigu na odlasku. Toga ću se uvek sećati. Osećam da smo ljudi sa istim navikama, i mislim da na isti način doživljavamo agoniju, tugu, humor, nadu“, rekao je.

Kesal se zahvalio Filmskom centru Srbije i koproducentima Dimčetu Stojanovskom i Stefanu Orlandiću na doprinosu realizaciji filma, uz nadu da će se to partnerstvo nastaviti i na budućim projektima.

FEST fokus: Nagrada za „Polje maka“

Žiri takmičarskog programa FEST fokus, koji su činili, Katarina Koljević (rediteljka i predsednica), Isidora Simijonović (glumica) i Darko Nikolić (reditelj), nagradu za najbolji film dodelio je rumunskom ostvarenju „Polje maka“ reditelja Eužena Žebelanua.

Nagrada je dodeljena za „precizan i suptilan rediteljski izraz u kojem se ističe snažan glumački postupak“, uz ocenu da nam ovaj film „daje duboki uvid u složeni unutrašnji sukob glavnog junaka, čija lična priča se izdiže na nivo jedne univerzalno važne društvene teme“.

Žiri je u obrazloženju zaključio da „u portretnoj dramaturgiji koja je u vrlo aktivnom odnosu sa sredinom u kojoj je film smešten, reditelj nam nudi ono najvažnije u filmskoj umetnosti – a to je jasna katarza.

Eudžen Žebelanu se prisutnima obratio putem video snimka u kojem je naveo da je „počastvovan“. „Želim da zahvalim svom timu, producentu, scenaristi, svim glumcima, distributeru, i čitavoj ekipi koja je radila na ovom predivnom, prvom filmu koji smo zajedno radili. Za nas je veoma važno što je film prikazan u bioskopskim salama i na festivalima, jer govori priču o mladom policajcu homoseksualcu u današnjoj Rumuniji. To je priča koju ne viđamo tako često u rumunskom filmu. Divno je što ova nagrada stigla tačno pred Međunarodni dan protiv homofobije“, kazao je.

Žiri za nagradu dnevnog lista Politika „Milutin Čolić“, u sastavu Goran Radovanović (reditelj, scenarista i producent), Mladen Đorđević (reditelj,scenarista i producent) i Dubravka Lakić (filmski kritičar, osnivač nagrade), za najbolji domaći film je proglasio ostvarenje „Lihvar“ Nemanje Ćeranića.

Izvor : Tanjug / Tara Radovanović

Žiri je nagradu dodelio „za autentičan i osvežavajući pristup žanru kriminalističke drame, sa veštim korišćenjem rešenja koja spadaju u domen autorskog filma“.

„Kao sveže i inovativne elemente žiri je prepoznao i izuzetan rad sa glumcima naturščicima, angažovano posmatranje društvenih problema i smeštanje radnje i celokupne produkcije izvan glavnog grada – u funkciji demetropolizacije srpske kinematografije“, dodaje se.

Nemanja Ćeranić zahvalio se FEST-u žiriju jer je „prepoznao trud i energiju, koja dolazi isključivo iz ljubavi prema filmu“. Mladi reditelj zahvalio se i ekipi koja je radila film u teškim uslovima, kao i opštini Inđija koja je podržala ovaj projekat.

Kljakoviću uručena nagrada za doprinos filmskoj umetnosti

Izvor : TANJUG/ TARA RADOVANOVIĆ

 

Scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki je uručena počasna nagrada „Beogradski pobednik“ za doprinos filmskoj umetnosti.

On je povodom velikog priznanja rekao da je to još jedna vrlo značajna i važna nagrada u njegovoj karijeri, kojoj je bio posvećen 45 godina.

„Zahvaljujem se svima onima koji su mi pomogli da ostvarim ovo što sam ostvario. Zahvaljujem se i FEST-u na dodeli ove nagrade i svima onima koji su još uvek među nama, a kojih više nema“, kazao je.

Nakon dodele nagrada, FEST je zatvoren svetskom premijerom dokumentarnog filma „Kreka: Lovac na snove“ Slobodana Ivetića, o tom uglednom scenografu.

Od 17. do 23. maja 2021. biće održan i program „PostFESTum“ koji će obuhvatiti projekcije 33 filma iz redovnog festivalskog programa.

Komentari

Vaš komentar