Završava se FEST, Pantelić: Godina loša, ali ne i kada je u pitanju film

Kultura 16. maj 202115:53 > 16:01 0 komentara
FEST / Promo

Uspeli smo da privedemo kraju FEST, sa svim karakteristikama festivala koji se održava u mirnodopskim uslovima, rekao je Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a, izrazivši zadovoljstvo ovogodišnjim festivalskim izdanjem.

„Prošla godina je bila loša za mnogo stvari, ali kada je u pitanju film, ona je bila dobra. Mislim da je publika to mogla prepozna u programima ovogodišnjeg FEST-a. Zahvaljujem se svim ljudima koji su, uprkos situaciji koja vlada u njihovim zemljama, došli ovde da budu s nama, što nije bila tako jednostavna odluka“, kazao je on na završnoj konferenciji za medije FEST-a.

Ivan Karl, sekretar za kulturu Grada Beograda, o 49. festivalskom izdanju je rekao da je ovaj FEST dobra timska i pokazna vežba, kako u uslovima korone može da se organizuje filmski festival na konvencionalni način.

FEST / Promo

„Sa projekcijama u bioskopu, sa gostima, sa bazičnom festivalskom atmosferom. Ovogodišnji FEST je bio jedini festival u ovom delu Evrope i sveta koji zaista liči na filmski festival. Važno je da se i nakon FEST-a nastavi povratak publike u bioskop, jer bez bioskopa nema festivala“, dodao je.

POVEZANE VESTI

Karl je najavio i veliki jubilej naredne godine. „Nadam se da ćemo na 50. festu raditi u još relaksiranijim uslovima. Taj festival će zaista biti ispit generacije, za sve nas koji činimo festivalski tim““, kazao je.

Damir Handanović, direktor CEBEF-a, zahvalio je gostima, žiriju, novinarima i pre svega publici, „koja ih je svojim prisustvom na filmskim projekcijama i ove godine podržala“.

„Takođe se zahvaljujem gospodinu Jugoslavu Panteliću koji je više od 70 filmskih ostvarenja, što domaće, što evropske i svetske kinematografije vratio u naše bioskope, i posebno ističem važnost našeg PostFESTum programa, koji se od 17. do 23. maja održava u Domu omladine Beograda i bioskopu Cineplexx Ušće Shopping Center. Zahvaljujem se i zaspolenima CEBEF-a na saradnji, Gradu Beogradu i Republici Srbiji za odgovoran odnos prema građanima, jer smo u mogućnosti da se zahvaljujući vakcinaciji vratimo normalnom životu, pa i kulturnim manifestacijama“, kazao je on.

Darja Bajić, producentkinja festivala, rekla je da je festivalski tim radio predano i neumorno, kao i svake godine, i dao svoj maksimum.

„Naročito mi je drago što u festivalskom timu imamo mnogo mladih kolega, za koje verujemo da će u narednim godinama nastaviti da rade za FEST. Hvala publici što nam je i ove godine poklonila poverenje, i što ste nam pomogli da napravimo festivalsku atmosferu po kojoj je FEST i poznat“, dodala je.

Predrag Azdejković, direktor Merlinka festivala i predsednik žirija Merlinka nagrade, posebno je skrenuo pažnju na užu selekciju tri najbolja filma s kvir tematikom u programima ovogodišnjeg FEST-a: „Vodim te sa sobom“ rediteljke Hajdi Irving, „Supernova“ Harija Makvina, i „Polje Maka“ Ežena Žebelanua, koji je dobio nagradu „Merlinka“.

Azdejković je pročitao obrazloženje nagrade, u kome stoji da je ovo „izuzetno precizno ispričana priča o homoseksualcu i njegovoj borbi za opstanak u represivnom društvu“, koja je istovremeno „i demistifikacija mačizma patrijarhata, ali i suptilan a britak komentar pozicije jedne zemlje istočnog bloka u Evropskoj uniji danas“. Žiri Merlinka nagrade činili su Dragan Jovićević, Milan Aranđelović i Predrag Azdejković.

Od 17. do 23. maja 2021. biće održan i program „PostFESTum“ koji će obuhvatiti projekcije 33 filma iz redovnog festivalskog programa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!