Zagrebačka filharmonija objasnila promenu programa, Čajkovski ipak na repertoaru

Kultura 26. feb 202210:39 > 10:45 9 komentara
printscreen

Zagrebačka filharmonija ipak nije skinula sa programa koncerta u dvorani "Vatroslav Lisinski" sva dela Petra Iljiča Čajkovskog, zbog rata u Ukrajini, kako su to prvobitno preneli neki mediji.

Filharmonija je prvo juče objavila na svom sajtu da „zbog novonastale situacije u Ukrajini koja utiče na celi svet i unosi zastrašujući nemir, Zagrebačka filharmonija na čelu sa šefom dirigentom Dawidom Runtzom, izražava solidarnost prema ukrajinskom narodu te iz tog razloga menja program“ sinoćnjeg koncerta.

Pojedini mediji preneli su da je Zagrebačka filharmonija izbacila u potpunosti dela Čajkovskog sa programa zbog rata u Ukrajini, što je naišlo na brojne negativne komentare na društvenim mrežama.

Ipak, ta ustanova je odmah demantovala te navode, a na svojoj fejsbuk stranici je pojasnila promenu programa.

„Vesela djela P. I. Čajkovskog zamijenili smo komornijim skladbama, u znak solidarnosti s Ukrajinom. To je uobičajena praksa u svijetu u takvim situacijama. Koncert za violinu i orkestar u D-duru, op. 35 P. I. Čajkovskog ostao je na repertoaru. Nacionalnost nikad neće biti razlog da umjetnika/cu nemamo na repertoaru“, navela je Filharmonija.

Na fejsbuku je izmenu programa objasnio i šef dirigent David Runc.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare