Vujić: Čujem priče da će da me skinu, poštujem Maju Gojković

Kultura 02. okt 202114:1413 komentara
Podeli:
Izvor: Promo

Upravnica Narodnog pozorišta u Beogradu Ivana Vujić detaljno je predstavila rezultate rada u protekle tri godine od kada je na čelu nacionalnog teatra, nakon medijskih napisa da su pojedini sindikati tražili od ministarke kulture i informisanja Maje Gojković njenu smenu. Ona je rekla da čuje priče o smeni, ali da to "nije strašno".

Novinari su, piše Seecult, primetili da neki od sindikata koji deluju u NP traže njenu ostavku i da su dan ranije bili na sastanku kod ministarke kulture Maje Gojković.

“Čujem te priče da će da me skinu. To nije strašno. Poznajem i poštujem Maju Gojković. Što se tiče sindikata, i mi smo u četvrtak imali sastanak. Svi su bili pozvani. Imali smo konstruktivan sastanak. Mi svoje probleme rešavamo otvoreno. Što se tiče skidanja, pa i jedan (Branislav) Nušić je bio smenjen sa mesta upravnika NP. Prezirem tabloidizaciju kulture. Moja misija ovde je da služim. Nemam vremena za prepričavanja”, rekla je Ivana Vujić na konferenciji za novinare u petak na kojoj je najavljen početak nove sezone Opere NP.

Kao razlog za detaljan izveštaj o radu, Ivana Vujić nije navela sastanak koji je deo sindikata imao dan ranije sa ministarkom, već je rekla da je sa direktorima sektora želela da rezimira šta je sve urađeno.

“Radeći stalno i žureći da uradimo što više, shvatili smo da smo puno uradili, a nismo o tome govorili. Na svakoj konferenciji u prvom planu su umetnici. Ono što mi radimo smatramo svojom normalnom dužnošću, ali shvatila sam da sve to ipak treba predstaviti ljudima”, rekla je Ivana Vujić u društvu dorektora sektora, koji se nisu obraćali novinarima.

Renoviranja, investicije, saradnje…

Iznoseći detaljno rezultate rada uprave NP od novembra 2018. godine, kada je postavljena na tu funkciju nakon smene Dejana Savića, Ivana Vujić osvrnula se na širok spektar poslova – od sređivanja dokumentacije vezane za zgradu NP, kao što je uknjižba objekta B (deo zgrade u Francuskoj ulici koji se nastavlja na originalno zdanje iz 19. veka) ili dobijanje rešenja o korišćenju Slikarnice NP na Gundulićevom vencu, preko angažovanja 27 glumaca, članova ansambla koji godinama nisu bili na sceni i primanja 16 baletskih igrača u radni odnos, do građevinskih i tehničkih radova i nabavki.

Na dugoj listi su i renoviranje garderoba i kancelarija, krečenje, tapaciranje sedišta u velikoj sali, sređivanje podova, toaleta, revitalizacija lifta, popravka trafo stanice… U oblasti investicija završena je obnova fasade na tri strane zgrade, kupljena su video projekciona platna, kamere i sistem za digitalizaciju video materijala, bežični mikrofoni, tonske miksete i druga savremena oprema, kao i profesionalni usisivači za scenu, profesionalne pegle, krojačke mašine…

Ivana Vujić istakla je i sporazume o saradnji i dogovore o koprodukcijama sa 20 pozorišta i kulturnih institucija u Srbiji, kao i sa osam u regionu (SNG Maribor, Drama Ljubljana, CNP Podgorica, HNK Zagreb…) i 12 u svetu (Mađarska, Nemačka, Francuska, Rusija, Egipat…), dodajući da su neki već ugovoreni programi zaustavljeni, međutim, zbog pandemije.

Deset premijera, niz gostovanja

Drama NP izvela je u pomenutom periodu deset premijera, a ansambli Opere i Baleta po četiri. Muzej NP je realizovao devet izložbi. Ostvaren je niz gostovanja u zemlji i inostranstvu, predstave i članovi NP dobili su 73 nagrade. Tokom vanrednog stanja zbog pandemije 2020. godine onlajn je prikazano 114 predstava.

Kroz različite konkurse u kuću je uneto više od 17 miliona dinara, rekla je Ivana Vujić, dodajući da su finansije NP potpuno čiste i da nema dugova. Zahvalila je Vladi Srbije i Ministarstvu kulturena sredstvima koja ulažu u Narono pozorište.

Finansijski izveštaji: Ima tačaka koje treba da popravimo

Na pitanje o finansijskim izveštajima za 2019. i 2020. godinu koje nisu prihvatili Upravni i Nadzorni odbor NP, Ivana Vujić je rekla da je izveštaj za 2019. usvojen, a da je za 2020. bilo četiri glasa protiv i tri za. “Zato smo uzeli revizora. Ministarstvo kulture je takođe poslalo revizorski tim. Ima tačaka koje treba da popravimo. Tu su i neke formalne greške. Ali mi finansijske probleme nemamo”, istakla je Ivana Vujić.

U razgovor se uključio i predsednik Sindikata “Nezavisnost” Zoran Đuričić, rekavši da u NP deluje 13 sindikata, a da su kod ministarke Gojković bili predstavnici šest (među kojima nije Nezavisnost).

“Na jučerašnji sastanak u NP, na koji su pozvani svi sindikati, oni nisu došli, a žale se na nedostatak komunikacije sa upravom. Ovo sve mi je već poznato. Kad god su blizu neki izbori, uvek se podiže tenzija. Ja sam dugo tu i mislim da je Narodno pozorište iznad svega. Stalo nam je do očuvanja mira”, naglasio je Đuričić.

Prema navodima pojedinih tabloida, ministarka Maja Gojković već mesecima razmatra smenu Ivane Vujić, navodno zbog lošeg poslovanja, slabih umetničkih rezultata, te nedostatka komunikacije sa sindikatima i zaposlenima. Ukoliko se Ivana Vujić sama ne povuče, sindikati koji su bili na sastanku sa ministarkom planiraju da objave sve razloge za njenu ostavku.

Gostovanje rumunskog dirigenta Kristijana Sandua

Ivana Vujić, inače, smenila je nedavno direktorku Opere Jasminu Trumbetaš Petrović i postavila na to mesto Dragoljuba Bajića, koji je najavio početak nove operske sezone za 3. oktobar – gala koncertom kojim će dirigovati gost iz Rumunije Kristijan Sandu.

Naimenovanje Bajića (45), prvaka Opere s bogatom karijerom basovskog faha, objavljeno je 30. septembra. Jasmina Trumbetaš Petrović, takođe prvakinja Opere, vraćena je na osnovu reorganizacije u ansambl, kako je objasnila Ivana Vujić. Pomoćnik Bajića biće Janko Sinadinović, nekadašnji direktor Opere NP.

Bajić je izrazio veliko zadovoljstvo što nova sezona Opere počinje gostovanjem proslavljenog rumunskog dirigenta Kristijana Sandua, kao i rumunskog operskog pevača svetske karijere, baritona Jonuca Pastua.

“Radujem se što ćemo zajedno ostvariti opersku čaroliju 3. oktobra”, rekao je Bajić, dodavši da se Gala koncert priprema u sinergiji sva tri ansambla NP – Opere, Baleta i Drame.

Kao prve naredne premijere najavio je opere “Don Kihot” i “Snežana i sedam patuljaka”.

“To su manje forme da bismo mogli da gostujemo po Srbiji. Važna nam je decentralizacija, ali u daljem planu su i neki veliki naslovi. Značajno mi je da imam takvog saradnika kao što je Janko Sinadinović. Verujem da ćemo kao tim ostvariti značajna dela”, rekao je Bajić, koji je kao jedan od ciljeva naveo podmlađivanje muškog pevačkog ansambla.

Kristijan Sandu je zahvalio na pozivu, rekavši da mu je čast što nastupa u Srbiji. “To mi je prvi put. Imate neke izvanredne muzičare u orkestru i očekujem vrlo dobar koncert”, dodao je Sandu.

Jonuc Pastu, takođe prvi put u Beogradu, primetio je da se, iako smo susedi, ne znamo dobro, ali je naglasio da mu je Dragoljub Bajić profesionalni prijatelj, jer su više puta pevali zajedno u Operi Bukurešta.

Komentari

Vaš komentar