Vlada usvojila uredbu o podsticajima za snimanje filmova i serija u Srbiji

Kultura 14. jan 202114:30 3 komentara
Shutterstock

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o podsticajima za investitore da u Srbiji proizvode audiovizuelna dela, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja, koje će dodeljivati novčane podsticaje u oblasti audiovizuelne proizvodnje.

Cilj uredbe je, kako se navodi u saopštenju, da se poveća broj filmskih projekata koji se realizuju u Srbiji, podstiče stvaralaštvo kinematografskih dela, kao i promociju potencijala naše zemlje u ovoj oblasti.

Uredbom je predviđeno da se podsticajna sredstva za snimanje dugometražnog igranog, dokumentarnog, animiranog, namenskog, televizijskog filma ili serije dodeljuju u iznosu od 25 odsto kvalifikovanih troškova.

Kada je u pitanju audiovizuelno delo za čiju je proizvodnju u budžetu produkcije namenjeno više od pet miliona evra, podsticajna sredstva će se dodeljivati u iznosu od 30 odsto kvalifikovanih troškova.

„Novina je izmena odredaba kojima se uređuje minimalni budžet za namenski film i za pojedinačnu epizodu u okviru TV serije, koji sada iznosi 150.000 evra, umesto dosadašnjih 300.000 evra, a predviđeno je i da animirana serija od 10 epizoda ima ukupno trajanje od najmanje 40 minuta, umesto dosadašnjih 50“, navodi se u saopštenju.

Pravo na dodelu podsticajnih sredstava može se ostvariti za proizvodnju dugometražnog igranog filma, TV filma i dugometražnog dokumentarnog filma koji traju najmanje 70 minuta i animiranog filma namenjenog prikazivanju, koji traje najmanje pet minuta, zatim za TV seriju od najmanje tri epizode, pod uslovom da epizoda traje minimum 40 minuta.

Za sredstva se može konkurisati i sa animiranom serijom od najmanje 10 epizoda koje ukupno traju najmanje 40 minuta i dokumentarnog TV programa u trajanju od minimum 40 minuta.

„Podsticajna sredstva će se dodeljivati na osnovu stalno otvorenog javnog poziva koji raspisuje Ministarstvo kulture i informisanja, a zahtev će se podnositi stručnoj Кomisiji koju obrazuje Vlada sa mandatom od godinu dana“, navedeno je u saopštenju, uz napomenu da su sredstva bespovratna „putem povraćaja dela kvalifikovanih troškova ostvarenih u Srbiji“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare