Vlada Janković Džet: Novo vreme i za muziku, problem manjak emocija

Kultura 06. maj 202111:28 > 11:30 6 komentara
N1

U današnje vreme elektronika je u muzici mnogo prisutna, ali to na neki način ubija emocije, ocenjuje radijski voditelj, bas gitarista i pevač Vlada Janković Džet.

„Sviraju se uglavnom mehaničke ritam pologe i to na neki način ubija emocije… kao što smo mi bili šok za ono vreme sa električnim gitarama, sad je novo vreme došlo – elektronika, klavijature.. Svi smo u kompjuterima i muzika se oslanja na to, ali problem je što ta muzika manjka emocijama.. sve je to ok, mnogo perfektnije nego što smo mi svirali akustičnim instrumentima, ali emocija.. muzika je pre svega prenošenje emocija, ono što ti daješ ljudima.. to je problem“, navodi on.

Janković kaže i da je skeptik po pitanju povratka vinila. „VInil je sad dosta in, ali to su novi vinili, danas se muzika snima digitalno, za nju su digitalni nosači, a za analognu muziku treba snimati analogno“, dodaje.

Rok bend Tunel, kog su autorski predvodili gitarista Ljuba Ninković i basista Vlada Janković Džet, a ostao je poznat po pesmama poput „Volim saks“, „Vreme“, „Radio“ i „Natali“, dobio je konačno svoj prvi koncertni album „Uživo 1982-1985.“, na CD-u i digitalnim platformama.

Govoreći o tom albumu, Janković je rekao da kada je Tunel bio aktivan, tehnika snimanja uživo nije bila napredna kao danas.

„Ti snimci nisu bili savršeni, ali danas kad ih slušate – to je svedočanstvo vremena. Energija koju smo posedovali u tom vremenu se čuje u tom materijalu“, navodi.

Ovaj album, kaže, rađen je na tehnici kakva je tada bila 1985, u vreme druženja beogradske i zagrebačke scene, a neke pesme snimane su i na kasetama.

„Imali smo dve turneje po radnim akcijama, celu Srbiju smo obišli… pa vidite kako reaguje publika koja nije namenski došla na te koncerte, to je bilo jako korisno iskustvo“, dodaje.

On je rekao i da postoji šansa da se bend ponovo okupi i nastupi uživo, ali da to ne može da obeća.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare