Vesić: Slike iz kolekcije „Jugoeksporta“ kulturno dobro – prodaju se u bescenje

Kultura 13. maj. 202117:456 komentara
Podeli:
Izvor: Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da su umetnička dela iz stečajne mase "Jugoeksporta" proglašena za kulturno dobro i da će grad na sve moguće načine sprečiti njihovo iznošenje iz Srbije.

Vesić je podsetio da je nedavno oglašena prodaja 148 dela likovne umetnosti iz „Jugoeksporta“, koji je u stečaju, za nešto manje od deset i po miliona dinara, iako je procenjena vrednost bila oko 20 miliona dinara, prenosi Beoinfo.

Na konferenciji za novinare, održanoj u Konaku kneginje Ljubice, Vesić je ocenio da je to problematično jer „stečajna upravnica prodaje slike kao da su nameštaj ili frižider“.

Među tim slikama nalaze se dela Petra Lubarde, Nedeljka Gvozdenovića, Mila Milunovića, Stojana Aralice, Grigorija Vozarevića, Peđe Milosavljevića, Miće Popovića i mnogih drugih važnih slikara. Slike nikako nisu nevažne za našu kulturu i muzeje, rekao je Vesić.

Ovo, nažalost, nije jedini slučaj, dodao je Vesić i najavio da će Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika uputiti zahtev da se izvrši popis svih umetničkih dela u svim firmama, kako bi ta dela bila u srpskim muzejima i tako postala dostupna javnosti.

Umetnička dela ne smeju da se prodaju u bescenje. Kada je grad prodavao Sava centar, izuzeo je sva umetnička dela i dodelio ih Muzeju grada Beograda. Novi kupac nije kupio čak ni nepokretna umetnička dela, ugrađena u zidove, i dužan je da potpiše ugovor sa Muzejom grada i da ih održava, naveo je Vesić.

Komentari

Vaš komentar