„Vatre“ u pripremi u JDP-u, deo proba i u Barseloni

Kultura 21. sep 202214:52
Podeli:
Izvor: Promo

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu počele su probe predstave Vatre. Adaptaciju istoimenog dela Margerit Jursenar potpisuje Marija Velasko (rođena u Španiji 1984. godine), autorka desetak pozorišnih komada i dobitnica brojnih značajnih literarnih i teatarskih nagrada. Rediteljka predstave je Karma Portačeli, jedna od vodećih evropskih rediteljki i umetnička direktorka Nacionalnog teatra iz Barselone.

U predstavi igraju Sloboda Mićalović, Nataša Tapušković, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Iva Manojlović, Damjan Kecojević i nekoliko glumaca iz Nacionalnog teatra iz Barselone. Scenografi su Marija de la Kamara i Gabrijel Pare Leskano, kostimograf Marija Marković Milojev, autor originalne muzike Đordi Kuljet a autor video-materijala Migel Anhel Rajo.

Deo proba biće održan u Nacionalnom teatru Katalonije u Barseloni.

Adaptacija novele „Vatre“ je teatarska verzija kojoj je delo Margerit Jursenar samo motiv, sa mnogim referencama na 21. vek, novim paralelama između ideala ljubavi i mitologije.

Predstava je deo velikog projekta Unije teatara Evrope u kome se u koprodukcijama udružuje petnaest najznačajnijih teatarskih kuća. U perodu od godinu dana biće realizovano sedam koprodukcija koje će biti izvedene na festivalu „Finistera“ u Nacionalnom teatru u Portu (Portugal) u februaru 2023. godine. Jugoslovensko dramsko pozorište u ovom projektu učestvuje sa Nacionalnim teatrom Katalonije iz Barselone.

Premijera predstave Vatre zakazana je za 2. februar 2023. godine. Do kraja sezone, predstava će gostovati u Valensiji, Barseloni (jul) a već na jesen potvrđeno je učešće na pozorišnom festivalu u Madridu

Komentari

Vaš komentar