Utisak nedelje: Svako ko zna 30 slova može da piše, ali to nije književnost

Kultura 25. apr 202207:58 > 09:52 8 komentara
utisak nedelje
Nova S

Pisac i univerzitetski profesor Mihajlo Pantić je u "Utisku nedelje" izjavio da je moguće u isto vreme biti daroviti umetnik i loš čovek, dok je spisateljica Ivana Dimić istakla da danas svako ko zna 30 slova može da se bavi pisanjem, ali da to nije književnost. Izdavač Gojko Božović je kazao da su knjige i kultura generalno uvek bili saveznici pitanja kao što su sloboda, demokratija ili kritičko mišljenje.

Pantić je, prenosi portal Nova.rs, rekao da nije laka jednačina između talenta i etike.

„Ne mislim da je svako ko je darovit i moralan, čak naprotiv – upoznao sam neke predivne i predobre ljude za koje ne bih mogao da se kladim da su daroviti autori. A suprotno, upoznao sam i one za koje sam pomislio ‘Bože kakvi demoni, a kakve knjige pišu’. To je jedno od mojih razočarenja, kad sam kao mlad čovek počeo da upoznajem pisce koji su meni tada imponovali, a odjednom sam video ljude koje uopšte nisam zamišljao tako čitajući“, rekao je pisac.

Ivana Dimić smatra da postoji veza sa mrtvim piscima jer, kako kaže, kada čitate njihove knjige imate priliku da uronite u jedan „privilegovan svet“, a svako ko voli da čita je srećan čovek jer je svaki pisac, pre svega, ostrašćeni čitalac.

I Pantić smatra da se ne može biti pisac ako pre toga nisi odgajio sebe kao čitaoca, jer su svi ti istinski podsticaji za pisanje došli iz čitalačkog iskustva. Dodao je da u Srbiji samo četiri do osam odsto građana čita.

Božović smatra da je masovna kultura potisnula visoku kulturu „na margine“.

„Ekonomisti bi rekli da je populizam kriza naše demokratije i slom sloboda nastao zbog velikog siromaštva i nejednakosti, a meni se čini da se stalno zapostavlja to da je populizam kao globalni proces proistekao upravo zbog toga što je margonalizovana kultura, koja je podsticala ljude da misle slobodno“, rekao je Božović.

Više o sinoćnjem „Utisku nedelje“ čitajte na portalu Nova.rs

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare