Umro pisac Lari Mekmartri, dobitnik Oskara za scenario za Planinu Broukbek

Kultura 26. mar 202120:52 0 komentara
Tanjug/AP Photo/LM Otero, File

Američki pisac Lari Mekmartri proslavljen kao koautor scenarija za film "Planina Broukbek" (Brokeback Mountain) umro je u 85. godini, javila je njegova agentkinja.

On je umro juče od srčanog udara, rekla je Amanda Lundberg i dodala da je bio okružen bližnjima, medju kojima su njegova dugogodišnja partnerka u pisanju Dijana Osana, supruga Norma Fej i njihovo troje pasa, kao i sin i unuk. Biće sahranjen u svom rodnom Teksasu.

Lari Mekmartri podelio je 2006. godine sa Dijanom Osanom Oskara za scenario za „Planinu Broukbek“, adaptaciju novele Ani Pru u kojoj se taj teksaški pisac ponovo vratio vesternu, svom omiljenom žanru, kroz homoseksualnu ljubavnu priču dva kauboja.

Priča je očarala publiku i donela filmu „Planina Broukbek“ ogroman uspeh u bioskopskim slama. Film je osvojio Oskare za scenario i za najbolju režiju (reditelj Ang Li) i nominaciju za najbolji dugometražni film.

Mekmartri je napisao tridesetak romana, među kojima i uspešni roman „Usamljena golubica“ i više od 40 scenarija.

Ljubitelji filma pronašli su ga zahvaljujući njegovom romanu „Vreme nežnosti“, koji je adaptiran u istoimeni film sa Širlik Maklejn, Džekom Nikolsonom i Debrom Vinger i dobio Oskara za najbolji film.

Obožavatelj knjiga, pisac je krajem 1980-ih otvorio jednu od najvećih nezavisnih knjižara u SAD u malom teksaškom gradu Arčer Siti, gde se rodio.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!