Umetnici iz Srbije za Glinu, Petrinju i Sisak

Kultura 11. jan. 202113:252 komentara
Podeli:
Promo

Poznati srpski slikari i fotografi, kao i Hidajet Biščević, ambasador Hrvatske u Srbiji, poklonili su svoje radove za humanitarnu aukciju od koje će prihod biti doniran stanovništvu pogođenom razornim zemljotresom krajem decembra u Hrvatskoj. "Naša ideja je da umetnost prva spaja narode, i uvek je tako bilo", rekla je za N1 koordinatorka ove akcije, novinarka Duška Jovanić.

“Umetnici iz Srbije za Glinu, Petrinju i Sisak – slikari i fotografi za stanovništvo pogođeno zemljotresom u Hrvatskoj” naziv je humanitarne akcije magazina “Diplomacy&Commerce”, koja prikuplja sredstva od prodaje slika i fotografija istaknutih autora, za ugroženo stanovništvo pogođeno zemljotresom u Hrvatskoj.

Među umetnicima koji su donirali dela su slikari i fotografi Cile Marinković, Biljana Cincarević, Janoš Mesaroš, Jelena Blečić, Dragan Stojkov, Milena Zevu, Milena Lasić, Sever Zolak, Miša Obradović, Marko Krunić, Nebojša Babić i Brian Rašić, koji pozivaju i druge umetnike da se pridruže i pomognu. Nekoliko svojih dela donirao je i ambasador Hrvatske u Srbiji, koji je i sam slikar.

Beogradski mesečnik na engleskom jeziku “Diplomacy&Commerce” u saradnji sa Hrvatskim poslovnim klubom u Beogradu, ambasadorom Hrvatske u Srbiji Hidajetom Biščevićem, novinarkom Duškom Jovanić i mnogim umetnicima i javnim ličnostima iz Srbije, pokrenuo je ovu humanitarnu akciju, čiji će celokupan prihod biti doniran hrvatskim gradovima koji su pogođeni razornim zemljotresom u decembru.

„Naša ideja je da umetnost prva spaja narode, tako je uvek bilo. Želeli smo da se takva saradnja ostvari i u ovim okolnostima, želeli smo da i ovako pomognemo“, navela je Duška Jovanić.

Kako je rekla, cene dela određivali su sami umetnici, u nameri da one budu prihvatljive, kako bi dela našla svoje kupce, a akcija dobila svoj puni smisao. Ona je dodala da se i drugi umetnici priključuju akciji, a da je već prvog dana prodato nekoliko dela.

Na kraju akcije, navodi, biće organizovan susret umetnika i kupaca, odnosno ljudi koji su želeli da doprinesu ovoj akciji, na večeri u Ambasadi Hrvatske koju će voditi glumac i pevač Frano Lasić.

„Nadamo se da će pomoć stići tamo gde je potrebna“, dodala je Jovanić.

Radovi koji su na prodaju mogu se pogledati na sajtu ovog magazina, a zahtev za kupovinu dela može se poslati na mejl adresu [email protected]

Onlajn prodaja slika i fotografija srpskih umetnika traje do 25. januara, a nakon toga će na prijemu u rezidenciji ambasadora Hrvatske, tokom programa koji će voditi glumac i pevač Frano Lasić, kupci moći da preuzmu kupljene slike i fotografije.

Svi eksponati se prodaju prema početnim cenama i mogu se pogledati na sajtu ovog magazina, a zahtev za kupovinu dela može se poslati na mejl adresu [email protected].

Komentari

Vaš komentar