Umetnici iz BIGZ-a: Prostor je sve što želimo, niko ne traži – dajte nam džabe

Podeli:
Izvor: N1

Iseljavanje umetnika iz zgrade BIGZ-a a došlo je u najgorem mogućem trenutku koji, posebno muzička scena pamti, jer godinu dana ne rade zbog pandemije, a sada ostaju i bez prostora za rad, zato traže pomoć institucija u pronalaženju adekvatnog novo prostora, koji bi mogao da okupi sve one koji su u BIGZ-u stvarali, rekli su umetnici sa kojima je N1 razgovarao u toj zgradi.

Umetnici koji su iznajmljivali prostorije za rad u BIGZ-u, iz kojeg posle prodaje zgrade moraju da se isele do 26. marta, uputili su javni apel nadležnim institucijama tražeći pomoć u nalaženju adekvatnog prostora za rad, najavljujući i skup u subotu ispred te zgrade.

„Što se tiče muzičara, uslovi za rad ne postoje već godinu dana, a sad ostajemo i bez prostora za rad i bez alternative za drugi prostor i to je nedopustivo – ne možemo niti smo u situaciji, niti luksuzu da to dozvolimo“, kazao je Boris Vlastelica iz Repetitora.

Olga Arsić, filolog, iz društva mladih lingvista koje je u toj zgradi imalo biblioteku, rekla je da još nisu uputili zvanični poziv institucijama jer su bili zatečeni dešavanjima, ali da ovaj apel smatraju javnim obraćanjem.

Ona je rekla i da u BIGZ-u prostorije nisu imali samo muzički studiji i slikarski ateljei, već je tu bio širok spektar delatnosti, sportska ponuda, kapuera, penjački klubovi. „To sve sada odlazi negde“, kazala je.

Vlastelica je dodao da mogu svi da se razbacaju po gradu, ali da to nije poenta.

„Čar ovog mesta je bila to što smo crpili inspiraciju jedni od drugih, ta scena je sarađivala i bila bliska“, kazao je i dodao da je Repetitor svaku pesmu i svaku notu napravio ovde.

Danilo Jovičić kazao je da su se trudili da nađu novi prostor, ali da nisu uspeli u tome jer su specifični uslovi kada je muzika u pitanju.

„Preko decenije smo proveli ovde, to je spontano postalo neko neformalno mesto gde se skupljamo razmenjujemo iskustva, i sledeći korak je da probamo da nađemo podršku institucija da nađemo novi prostror u koji bismo zajedno mogli da pređemo“, dodaje.

POVEZANE VESTI

Prostor je preduslov da se bavimo bilo kojom vrstom umetnosti, to je sve što želimo, ne želimo da nam bilo ko to da, već želimo da plaćamo iznajmljivanje, objašnjavaju umetnici.

Oni su najavli i da osnivaju udruženje i da će se najkasnije sutra obratiti nadležnim institucijama sa molbom za sastanak.

„Ima dosta prostora u gradu, ovo je najopštija molba, problem je jako lako rešiv, niko ne traži – dajte nam džabe, već dajte nam povoljno da ne plaćamo po komercijalnim cenama. Ima mnogo kvadrata u , npr, zgradama koje su u stečaju…“, poručili su oni.

Komentari

Vaš komentar