Umetnica iz Niša napravila mozaik grada od elektronskog otpada

Kultura 12. okt. 202120:333 komentara
Podeli:
Izvor: BETA/FB profil Danica Maksimovic/MO

Umetnica iz Niša Danica Maksimović (29) izradila je mozaik sa motivima grada, jedinstven po tome što je napravljen od elektronskog otpada i podlozi od reciklirane plastike.

Mozaik je dimenzija 120 sa 80 centimetara i sadrži neke od najprepoznatljivijih istorijskih spomenika Niša poput Trdjave, Ćele-kule i Čegra, kao i portrete cara Konstantina Velikog, Stevana Sindjelića i vile Naise.

Izvor : BETA/FB profil Danica Maksimovic/MO

Maksimović, koja je pre ovog mozaika uradila i mozaik Nikole Tesle, takođe od od elektronskog otpada i reciklirane plastike, za agenciju Beta je kazala da je na ideju da uradi mozaik od elektronskih kompononeti pronašla u niskoj svesti o ekologiji kod nas.

„Imala sam kod kuće neke komponente koje sam htela da dam, zvala sam reciklažu, naravno nisu hteli da uzmu jer je to malo, a nisam želela da ih tek tako bacim. Onda sam smislila da od toga napravim nešto i podstaknem ljude da razmišljaju o očuvanju životne sredine“, izjavila je Maksimović.

Izvor : BETA/FB profil Danica Maksimovic/MO

Prema njenim rečima, za izradu mozaika sa motivima grada Niša bila su joj potrebna četiri meseca.

„Gledala sam da baš bude ‘green art’, da bude sve ekološki i da maksimalno ispunjava ekološke standarde za sliku. Recikliranu plastiku sam topila za podlogu, a na kraju je rad izliven u epoksidnoj smoli“, kazala je Maksimović.

Ona je dodala da se mozaik Nikole Tesle za sada nalazi u njenom stanu, dok je mozaik sa motivima Niša otkupila jedna softverska kompanija i izožila u svojim prostorijama.

Maksimović se iz Gračanice u Niš doselila sa 15 godina i u tom gradu završila je srednju Umetničku školu i Fakultet umetnosti.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je već pet godina, ali preko društvenih mreža postavlja svoje slike i dobija narudžbine.

Komentari

Vaš komentar

<