Uhapšen kradljivac slika Van Goga i Halsa, ali platna nisu pronađena

Kultura 06. apr. 202115:22 > 15:28
Podeli:
Muzej u Holandiji
Izvor: REUTERS/Piroschka Van De Wouw/File Photo

Pedesetosmogodišnji muškarac osumnjičen da je prošle godine ukrao slike Vinsenta Van Goga i Fransa Halsa iz muzeja u Holandiji uhapšen je, saopštila je holandska policija.

Ni Van Gogova slika „Prolećna bašta u Ninenu“, ni Halsova „Dva mala dečaka koja se smeju“, nisu još pronađene, navodi se u saopštenju.

Povezane vesti

Osumnjičeni, poreklom iz Barna, u centralnom delu Holandije uhapšen je u svom stanu, dodala je policija i ocenila da hapšenje predstavlja „važnu fazu“ u istrazi.

Van Gogova slika ukradena je 30. marta 2020. iz muzeja Singer Laren, oko trideset kilometara od Amsterdama, dok je muzej bio zatvoren zbog pandemije koronavirusa.

Stručnjaci procenjuju njenu vrednost između jednog i šest miliona evra.

Policija je u junu dobila fotografije koje prikazuju prednju i stražnju stranu nestale slike, zajedno sa naslovnicom Njujork tajmsa od 30. maja. Prema tim fotografijama, slika je izgledala skoro potpuno očuvano.

„Slika je neznatno oštećena, ali generalno izgleda dobro“, rekao je tada detektiv za ukradene umetnine Artur Brand Telegrafu, dodavši kako veruje da lopovi pokušavaju da nađu kupca za sliku.

ukradena van gogova slika
Izvor : ARTHUR BRAND / AFP

Slika Fransa Halsa iz zlatnog perioda holandskog slikarastva ukradena je pet meseci kasnije, treći put, iz muzeja u Lerdamu. Ta ista slika ukradena je iz istog muzeja 2011. i 1988, pre nego što je pronađena šest meseci, odnosno tri godine kasnije.

Komentari

Vaš komentar