U Valjevu otvorena izložba skulptura od terakote

Izvor: Milena Kuzmanović

U Internacionalnom umetničkom studiju "Radovan Trnavac Mića" u Valjevu u sredu, 23. novembra, je svečano otvorena izložba "Terra - Skulpture". Postavku čini 20 skulptura rađenih u terakoti, izabranih iz bogate, vredne i jedinstvene kolekcije Centra za likovnu i primenjenu umetnost "Terra" iz Kikinde.

Izložba predstavlja prikaz umetničkih dela rađenih na Internacionalnom simpozijumu skulpture u terakoti velikog formata „Terra“, čiji su autori eminentni akademski vajari iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Holandije, Turske, Južne Koreje i Japana. Pred publikom su dela Slobodana i Miroslave Kojić, Ane Bešlić, Mrđana Bajića, Dragane Ilić Kažić, Igora Smiljanića, Branka Ružića, Ivana Kožarića, Koste Angeli Radovanija, Mojice Smerdu, Frančeska Roviela, Antonija Di Tomaza, Eugenija Rinalda, Paole Gasparoto, Zlatka Glamočaka, Jeroena Meijera, Seme Okan Topač, Čung Bovon, Juko Hihare i Kohta Sakaia.

Verica Nemet, istoričarka umetnosti Centra za likovnu i primenjenu umetnost „Terra“, istakla je u uvodnom tekstu pisanom za katalog koji prati ovu izložbu, da je na odabranim radovima prisutna svedenost likovnog izraza, odsustvo boje, odnosno poštovanje svih vrednosti primarnog materijala – gline – terakote, lagana struktura, geometrijska apstrakcija, simbolički realizam, kao i analitički tretman figuracije.

Izloženi zajedno ostavljaju utisak težnje ka nematerijalnom, ali u isti mah ka monumentalnom. Za jedan deo radova karakterističan je pogled unazad, osvrt na sopstvenu ili kolektivnu prošlost u cilju rešavanja pitanja identiteta, u kome je vidljivo istaknut konflikt pojedinac, društvo, pojedinačno i kolektivno. Takva vrsta razmatranja iziskuje određenu kreativnu slobodu, koja je svakako umetnicima učešćem na Simpozijumu „Terra“ bila omogućena.

„Istraživanje odnosa tradicionalno shvaćenog pristupa terakoti, kao i eksperimentisanje sa istom, takođe jeste osobenost izloženih radova“, napisala je istoričarka umetnosti Verica Nemet.

Izložba skulptura iz kolekcije „Terra“ biće otvorena do kraja godine.

Komentari

Vaš komentar