U takmičarskom programu Festa 18 filmova iz 12 zemalja

Kultura 30. apr. 202116:00 > 16:06
Podeli:
Izvor: N1

U glavnom takmičarskom programu 49. Međunarodnog filmskog festivala – FEST, koji se održava od 7. do 16. maja u u organizaciji Centra beogradskih festivala - CEBEF u Sava Centru, Kombank Dvorani, Domu omladine Beograd i bioskopu Cineplexx Galerija Belgrade, naći će se 18 filmova iz 12 zemalja, saopštili su organizatori.

U ovoj selekciji publici će biti prikazana i tri domaća ostvarenja: „Oaza“ reditelja i scenariste Ivana Ikića, „Živ čovek“ reditelja Olega Novkovića, za koji je scenario napisala Milena Marković i film „Lihvar“ Nemanje Ćeranića, po scenariju Strahinje Madžarevića.

Povezane vesti

Žiri glavnog takmičarskog programa čine glumac Igor Đorđević, reditelj Dane Komljen, grčki reditelj i scenarista Zaharias Mavroeidis, glumica Dubravka Kovjanić, i bosanskohercegovačka rediteljka Ines Tanović.

Umetnički direktor festivala Jugoslav Pantelić je, govoreći u o filmovima u Glavnom takmičarskom programu, rekao da „nije mali broj onih autora koje publika pamti i čiji filmovi su se, ne tako davno, takođe takmičili na festivalu“.

„Među povratnicima su Dalibor Matanić, koji se ove godine vraća sa filmom ‘Zora’, grčki reditelj Argiris Papadimitropulos, koji je pre samo tri godine na Festu nagrađen Beogradskim pobednikom za najbolji scenario za film ‘Toplotni udar’, a ove godine se u Beograd vraća sa filmom ‘Ponedeljak'“.

„Naša gošća od pre par godina, Suzana Nikjareli, koja je bila prisutna sa filmom ‘Niko, 1988’, ove godine dolazi sa filmom ‘Miss Marx’ koji će nas upoznati sa zanimljivim delom života Elenor, ćerke Karla Marksa. ‘Enfant Terrible’ je briljantan nemački film koji je zaslužio čistu desetku, a tretira jednu vrlo zahtevnu temu – život Rajnera Vernera Fazbindera. To je film koji zaista preporučujem, da se nikako ne propusti”, poručio je Pantelić.

U glavnom takmičarskom programu naći će se i jedan od kandidata za Oskara u kategoriji filmova van engleskog govornog područja – tuniski film „Čovek koji je prodao svoju kožu“, koji za glavnog junaka ima Sama Alija, mladog, osećajnog i impulsivnog Sirijca, koji je napustio svoju zemlju i prebegao u Liban da bi izbegao rat. U filmu koji je režirala Kauter Ben Hania, jednu od glavnih uloga tumači i Monika Beluči, gošća otvaranja Festa 2017. godine.

Komentari

Vaš komentar