U Sopotu nagrada za režiju Goluboviću, nagrada publike Kičiću

Kultura 18. jul. 202117:46
Podeli:
Izvor: Promo

Sofest završen je sinoć dodelom nagrada 49. izdanja tog Filmskog festivala.

Nagrada Gran pri festivala filmu Ajvar, za „melodramski intoniranu priču, napisanu i realizovanu van stereotipa, koja nam na svež i originalan način pokazuje kraj jedne ljubavi i na autentičan način tretira pomenuti žanr u srspkoj kinematografiji“.

Nagrada je uručena producentkinji Nikolini Vučetić Zečević, koja se veoma zahvalila svima u ime cele ekipe filma Ajvar.

Nagrada za najbolju režiju Srdanu Goluboviću za film Otac. „U tom filmu, uzimajući stvarni događaj kao povod da nam ispriča surovu priču o borbi oca za starateljstvo nad decom, Golubović gradi nadasve poetičnu priču, univerzalno razumljivu, od Enkoridža do Varvarina. On slikama, konzistetntno i stilski ujednačeno ispisuje ovu priču pokazujući, sa jedne strane ljubav i rešenost, a sa druge birokratsku bezdušnost“, navodi se.

Ispred kuće Baš Čelik Nina Stojadinović je pročitala govor Srdana Golubovića: „Dolazio sam na vaš festival kao dete. Posebno cenim činjenicu da je festival nastao na ideji i tradiciji antifašizma. Danas je festival izuzetno važan, ne samo za sredinu u kojoj se dešava, već za celokupnu domaću filmsku scenu. Izuzetno sam počastvovan nagradom za režiju na vašem festivalu. Svima čestitam na istrajnosti i želim još puno uspešnih festivala“ – kazala je Stojadinović

Nagrada „Mira Stupica” za najbolju žensku ulogu MIhaeli Stamenković.

Nagrada „Mira Stupica” za najbolju žensku ulogu dodeljena je Mihaeli Stamenković za film „Prolećna pesma“ (u režiji Natalije Avramović) za autentičan stil glume i beskompromisnost u odabiru sredstava kojim nam hrabro interpretira lik mlade rediteljke, samohrane majke Petre koja pokušava da normalizuje život posle razvoda. Stamenković je uspela da izvede bravuru, a celom filmu da novu dubinu i kvalitet.

“Ovo je moja prva nagrada, a pošto je to statua slobode, želim da kažem da čitav svoj život težimo ka slobodi, i tako treba da nastavimo. Poštujte tuđu slobodu i hvala!”, rekla je glumica.

Nagrada „Bata Živojinović” za najbolju mušku ulogu Filipu Đuriću za film Moj jutarnji smeh (u režiji Marka Đorđevića) za „nadahnutu glumu koja se u interpretaciji lika tridesetogodišnjeg Dejana koji zakasnelo odrasta, nikako ne vidi kao gluma, već kao intimna i zaista proživljena istina čitave generacije“.

Nagradu je primio reditelj filma Marko Đorđevič koji je na šaljiv način pročitao govor Filipa Đurića: „Ovaj govor bih želeo da posvetim svima onima koji su odlučili da iz nepoznatih razloga baš meni uruče ovu nagradu u ovoj spektakularnoj konkurenciji, koja od sada mojoj malenkosti postaje izuzetno draga.”

Žiri takmičarskog programa 49. Filmskog festivala u Sopotu bio je u sastavu – Jovan Marković, scenarista (predsednik), Slobodan Skerlić, reditelj i Milan Nikodijević, producent.

Žiri publike dodelio je Nagradu publike filmu Realna priča u režiji Gordana Kičića. “Hvala vam puno, veliko mi je zadovoljstvo što sam dobio baš ovu nagradu, jer je ona meni najvrednija. Kada pravimo filmove, pravimo ih za sebe sa potrebom da ispričamo neke priče koje nama znače, ali i sa potrebom i intencijom da se to publici dopadne”, rekao je Kičić.

U ponedeljak, 19. jula u u oviru programa Sofesta plus publika će u Domu omladine Beograda moći besplatno da pogleda nagrađene filmove: Prolećna pesma, Moj jutarnji smeh, Ajvar i Otac.

Komentari

Vaš komentar