U prodaji knjiga Koraksovih karikatura „Bez reči“

Kultura 09. jun 202210:00 5 komentara
Promo

Knjiga „Bez reči“, zbirka karikatura legendarnog Predraga Koraksića Koraksa od danas je u prodaji na online prodavnici Danasa i svim većim knjižarama u Srbiji, po ceni od 1.999 dinara.

Knjigu izdaje Dan Graf, kuća koja je i izdavač dnevnog lista Danas, a u čast proslave 25 godina lista.

U knjizi je predstavljeno gotovo 300 najupečatljivijih karikatura, stvaranih više od dve decenije, a mahom objavljivanih u dnevnom listu Danas. Ova zbirka pored svoje umetničke vrednosti, predstavlja i spomenik jedne epohe. Kako sam Koraks kaže, karikatura je presuda: “Onaj ko doživi da bude opisan na karikaturi treba da zna da će po tome ostati zapamćen.”

Koraks
Koraks
Koraks
Koraks
Koraks

„Predrag Koraksić oštrinom, britkošću, bistrinom i preciznošću, uspeva i danas, na izmaku svoje devete decenije, da uhvati sve naše mane i mene, mada, ruku na srce, prvih je mnogo više, nego drugih. Čak se ni junaci njegovih karikatura ne smenjuju dovoljnom brzinom da bar prividno sakriju mane, koje, posebno oni na vrhu, podastiru i seju svuda kao da su najveće vrline“, navodi se u predgovoru knjige koji je napisala novinarka Danasa i urednica knjige Jelka Jovanović.

Jednostavno, na prvi pogled, crtežom svedenim do krajnje moguće mere, bez reči, kako kaže i naslov ove knjige dat na njegov predlog, Koraks je ispričao i priča hiljadu i jednu priču o nama ovde i danas, o nama juče i o nama sutra. To je, kako je takođe svedeno kazala profesorka Milena Šešić Dragičević, “poetika sažetka” ili iz svoje vizure jednako ubedljiv psiholog Žarko Trebješanin “kolektivna psihoanaliza” u formi crteža.

Predrag Koraksić rođen je u Čačku 15. juna 1933, odrastao je i živeo u Zemunu i Beogradu. Sa 17 godina objavio je prvu karikaturu u listu ‘Jež’. Radio je prvo u listu ‘Rad’, potom u ‘Večernjim novostima’ gde je proveo 25 godina, sve do 1990. Ostatak profesionalne karijere radio je u Borbi, Našoj Borbi i Danasu.

„U Danasu mogu da objavim ono šta mislim“, rekao je Koraks u jednom intervjuu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare