U Prištini počeo festival „Mirdita, dobar dan“

Kultura 14. okt 202122:00 0 komentara
Promo

Prikazivanjem dokumentarnog filma “Zaceli me”, Danijele Štajnfeld, u Prištini je otvoreno osmo izdanje festivala "Mirdita, dobar dan".

Ovo je prvi put da se taj festival u punom kapacitetu održava u Prištini, a organizuju ga nevladina organizacija „Integra“, Inicijativa mladih za ljudska prava, forum ZFD, DAM Festival i Građanske inicijative, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Kosova.

Igor Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava rekao je da organizatori pokušavaju da pokrenu pitanja o odnosima Kosova i Srbije, Srba i Albanaca, ali na drugačiji način, odnosno ne onako kako to rade političari, prenosi Slobodna Evropa.

Ovaj festival pomaže da se Srbi i Albanci bolje razumeju, rekao je Đurić, dok je Kuštrim Kolići iz Integre ocenio da je festival „Mirdita, dobar dan“ jedna od malobrojnih akcija u kojima Srbi i Albanci sarađuju.

I ove godine ćemo nastaviti promovisanje zajedničkih vrednosti, bez obzira na negativan narativ koji postoji u obe zemlje, rekao je Kolići i dodao da je ovaj festival simbol jedinstva i spajanja dva naroda.

U okviru festivala, koji traje do 16. oktobra, biće organizovane i debate, promocija knjiga i koncerti.

U muzičkom delu festivala prištinskoj publici će se 15. oktobra predstaviti pijanistkinje Branka Parlić i Nataša Penezić, članice sastava “Pavana and more”.

Tu je i debata na temu “Kultura kao političko sredstvo”, koja će biti održana 16. oktobra, a raspravljaće se o razaranju kulturnog nasleđa, ratnohuškačkoj umetnosti, muzici i filmovima koji su širili mržnju i pripremali teren za rat, ali i o artivizmu – angažovanoj umetnosti i načinima njene upotrebe u zagovaranju mira i njegovoj izgradnji.

Cilj festivala je da se susretima srpskih i kosovskih društvenih i kulturnih zajednica iniciraju promene i stvori tradicija saradnje, kojom će biti dat doprinos trajnoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Kada se festival organizuje u Prištini publici se predstavlja kulturna scena Srbije, dok se publici u Beogradu predstavljaju umetnici i izvođači koji predstavljaju savremenu kosovsku kulturnu scenu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!