U Novom Sadu počinje Kaleidoskop kulture – pet umetnosti u pet nedelja

Kultura 27. avg 202115:28
Izvor: NSEPK V. Veličković

Četvrti Kaleidoskop kulture počinje 2. septembra u Novom Sadu, svečanim otvaranjem u Kreativnom distriktu, što će biti uvertira u pet nedelja, tokom kojih će se, kroz pet umetnosti – arhitekturu, književnost, vizuelnu, primenjenu i izvođačku, programi realizovati širom Novog Sada sve do 8. oktobra.

Do 5. septembra, na svečanom otvaranju, predstaviće se jedna od najprestižnijih institucija u sferi novih likovnih medija i savremenih umetničkih praksi – Ars Elektronika, CGA konferencija, Internacionalni festival alternativnog i novog teatra – INFANT, Madlenianum, Filmski festival Obnova, Akademija umetnosti Novi Sad, umetnici iz Austrije, Hrvatske, Slovenije, Švedske, Francuske, ali i brojni drugi.

Predstojećih pet nedelja programi će biti realizovani na ključnim infrastrukturnim projektima Evropske prestonice kulture, ali i kultnim mestima – Kreativni distrikt, mreža kulturnih stanica, Nova mesta – male, urbane celine, Podgrađe, Korzo, SPENS i Trg Galerija koje sada upoznajemo kroz kulturu, saopštili su organizatori.

„Jedinstvene programe obeležiće velika imena poput virtuoza Stefana Milenkovića i Vojvođanskog simfonijskog orkestra, lauerata Svetislava Basare, tekstopisca i muzičara Ramba Amadeusa, dramaturškinje Minje Bogavac i drugih domaćih, evropskih i svetskih eminentnih umetnika, ali i neke od najznačajnijih ustanova i organizacija među kojima su Srpsko narodno pozorište, Savez udruženja likovnih umetnika, PDP konferencija, Francuski institut u Srbiji, Gete institut, Austrijski kulturni forum i druge“, navodi se.

„Niko ne može da odzviždi simfoniju. Za simfoniju je potreban ceo orkestar, a njega ne čini spisak muzičara. Da je lako do kulture zajedništva, svaki grad bi je imao. Novi Sad svoju izvodi po četvrti put. Kaleidoskop kulture je najbolji način da upoznate Novi Sad jer upoznajete toponime kroz kulturu“, rekao je direktor Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“, Nemanja Milenković i dodao da Kaleidoskop kulture, razvijajući se na osnovu evaluacije odnosno smernica dobijenih od publike, sada dobija onaj oblik koji je zamišljen na njegovom početku 2018. godine, te je upravo Kaleidoskop kulture Evropska prestonica kulture u malom i legat koji ostaje gradu, a kom se sada, pored umetnika, institucija, organizacija i građana, priključuju i novosadski privredni brendovi.

„Programski luk Kaleidokop kulture je najznačajniji luk Evropske prestonice kulture jer on predstavlja srž i ujedinjuje i okuplja i pojednice, građane, umetnike, organizacije, institucije i upravo kroz tu sinergiju i umrežavanje dolazimo do kvalitetnih programa sa jedne strane, a sa druge u prilici smo da iste te programe realizujemo u novim prostorima za kulturu koje smo adaptirali i sredili“, rekao je član Gradskog veća za kulturu, Dalibor Rožić.

Razvijanje Kaleidoskopa kulture, što je podstaklo i podizanje kapaciteta kulturne scene grada, vidi se i kroz primer saradnje sa ključnim kulturnim institucijama, poput Srpskog narodnog pozorišta, iz čega su proizašli novi produkcijski standardi i tri multimedijalna operska spektakla – Rigoleto prošlog septembra, Aida ove godine i Karmen koja je u planu za naredni Kaleidoskop kulture.

„Opera Srpskog narodnog pozorišta svrstala se među prve operske kuće u regionu, a zahvaljujući ovoj saradnji zaslužićemo i prvo mesto u Evropi, s obzirom na kvalitet naših umetnika i kvalitet izvođenja naših predstava“, rekao je direktor Opere Srpskog narodnog pozorišta, Aleksandar Stankov.

Nakon svečanog otvaranja, nedelja arhitekture traje do 10. septembra. Potom od 11. do 17. septembra biće realizovana nedelja izvođačke umetnosti. Treću nedelju obeležiće književnost od 18. do 23. septembra, četvrta je u trajanju od 24. do 30. septembra rezervisana za vizuelnu umetnost, dok će poslednja biti nedelja primenjene umetnosti od 1. do 8. oktobra.

Komentari

Vaš komentar